2021. július 31., szombat

Még több csapadékra lenne szükség

Topolya és Kishegyes község területén 10 és 25 liter közötti csapadékmennyiségeket mértek négyzetméterenként

Az utóbbi hetekben már úgy tűnt, hogy az egyéb gondok mellett a szárazság is megkeseríti a mezőgazdasági termelők életét. Május első napjaiban – mondhatni, az utolsó pillanatban – ugyan hullott némi „aranyat érő eső”, de a termelők szerint ez egyelőre csak tűzoltásnak elegendő. 

Áprilisban alig-alig volt csapadék, és ha májusban is folytatódik az aszályos időjárás, nem sok jóra lehet számítani – mondja Bacsa Zoltán bajsai mezőgazdasági termelő. Megerősítette, hogy a május elsején és másodikán esett eső aranyat ér, mert legalább némileg enyhített az aszálykárokon. Az ősszel árpát és búzát vetett, a kukorica és a napraforgó magja is még április első napjaiban a földbe került. Ez példátlan, hiszen korábban soha ilyen korán még nem ültette el ezeket a kapásnövényeket. A vetéskor még volt nedvesség a talaj felsőbb rétegeiben, így szépen ki is keltek ezek a haszonnövények, de ha most nem jött volna csapadék, kérdés, mi történt volna. Árpából és búzából is közepes termésre számít a bajsai gazdálkodó, de az is csak akkor valósulhat meg, ha májusban még lesz majd elegendő mennyiségű csapadék.

Bacsa Zoltán lucerna termesztésével is foglalkozik. Egyik parcellán négy-, míg a másikon egyéves az ültetvény, és már lehetne kaszálni. Ezekben a napokban tervezi is a lucerna betakarítását, amit nem saját részre, hanem eladásra termel. A bálázott takarmányt általában télen értékesíti, a mögöttünk álló időszakban 16–18 dinárt lehetett kilogrammjáért kapni.

Barcsik Márta, a topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat növényvédő szakembere elmondta, hogy nagyon kellett az utóbbi napokban hullott csapadék, de még mindig szárazságról beszélhetünk. A szolgálat mérőállomásán 17 litert mértek, tehát ennyi eső hullott négyzetméterenként. Topolyai és Kishegyes község területén 10 és 25 liter közötti csapadékmennyiségeket mértek. A nedvesség most jól hat a növények fejlődésére, de figyelmeztetett rá, hogy most a gyomnövények is erőteljes fejlődésnek indulnak, tehát a növényvédelmi teendők közül most kiemelt figyelmet kellene szentelni a gyomirtásnak.

A szakember azt is elmondta, hogy az elkövetkező napokban intenzíven járják majd a terepet, és megvizsgálják az ültetvények állapotát, hogy idejében figyelmeztetni tudják a termelőket a betegségek vagy a kártevők esetleges megjelenésére.

A Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat ellenőrzése alá mintegy 68 000 hektár tartozik. Az őszi búza vetésterülete a tavalyihoz hasonlóan 12 000–14 000 hektárt tesz ki. Kukoricát 35 000 hektáron termesztenek. Napraforgó pedig – az utóbbi évek átlagából kiindulva – 6000–7000 hektáron díszlik. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a káposztarepce vetésterülete. Tíz évvel ezelőtt csupán 100–200 hektáron termesztették, idén már 4500 hektáron sárgulnak az éppen virágzó növények.

A május első napjaiban hullott csapadék jól jött a szántóföldi kultúrákra, ugyanakkor a gyümölcs- és a zöldségtermelők is fellélegezhettek. Az aszály első jelei már megmutatkoztak ugyan, de a Telecskai-dombok környékén még nem volt akkora probléma a csírázással, mint például a homokvidéken. A kukoricának, a napraforgónak, a szójának és a cukorrépának is további csapadékra lenne szüksége a zavartalan fejlődéshez.