2024. április 25., csütörtök

Gyakorlattá válhat a rendszeres távmunka?

Az otthoni munkavégzés serkenti az alkalmazottak teljesítményét

A home office, azaz az otthoni munkavégzés fogalma tavaly ilyenkor kivételes esetnek számított a munkavállalók körében, az idén pedig már a napjaink része. A koronavírus-járvány előretörésével egyre több cég rendelt el otthoni munkavégzést az alkalmazottainak. Az Agency France Presse (AFP) hírügynökség adatai szerint csaknem egymilliárd személyt kértek fel mintegy 50 országból az utóbbi másfél hónapban az otthoni munkavégzésre a járvány kitörése miatt.

A legtöbb cégnek és munkavállalónak azonban új kihívás a home office jelenség. A leggyorsabban azok a cégek álltak át erre, amelyek folyamatosan fejlesztették az IT-szektorukat, és rugalmas munkaidővel dolgoznak. A gördülékeny munkához a cégek és a munkavállalók számára is szükségessé vált a megfelelő informatikai rendszer birtoklása, a gyors és biztonságos hozzáférés a szerverhez, szoftverek a videokonferenciákhoz, a munkafelszerelés biztosítása a dolgozók otthoni irodájába.

A szakemberek szerint határokat a munkahely és otthoni munka között pontosan kell meghúzni, enélkül nem érzékeljük a különbséget a szabadidő és a munkaidő között. A házi iroda felállítását sokan nem veszik komolyan, de az otthonról végzett munka sikerességében ez nagy szerepet játszik.

A nyugalmas munkavégzés érdekében el kell különülni az otthoni légkörtől, emiatt ajánlatos kialakítani egy szobát, illetve sarkot minden munkához szükséges felszereléssel, ahol az iroda illúzióját keltjük. Az otthoni munka végzésekor felesleges kiöltözni, de elhagyni sem szabad magunkat, tehát ne üljünk le pizsamában dolgozni.

HÁTRÁNYBA KERÜLNEK A MUNKÁBAJÁRÁST ERŐLTETŐ CÉGEK

Sok cég kételkedik az otthoni munka hatékonyságában, de egyre több pozitív visszajelzés érkezik a teljesítmény növekedéséről. A számviteli és informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó magyarországi ICT Európa Holding cég február végén az otthoni munkavégzés lehetőségének felajánlása mellett döntött. Az irodában azóta egy személy dolgozik, és csaknem százan végzik a munkát otthonról. A cég vezetői a hatékonyság javulását tapasztalták. Lovász György, az ICT Európa Holding vezérigazgatója a Pénzcentrum portálnak mondta el tapasztalatait, miszerint a kollégák pontosabban teljasítik a feladataikat otthonról.

– Korábban nem voltam az otthoni munkavégzés elkötelezett híve, a saját eredményességünk azonban azt jelzi számomra, hogy komoly potenciál van a home office intézményében. Meggyőződésem, hogy széleskörű trendváltás lesz az otthoni munkavégzés irányában. A klasszikus munkába járást erőltető cégek versenyhátrányba fognak kerülni a piacon – jelentette ki az vezérigazgató.

A vállalat eddigi tapasztalatai szerint a munkáltatónak és az alkalmazottnak is megéri a távmunka, a járvány megszűnése után azonban a cég előreláthatólag nekilát a home office szélesebb körű alkalmazásához. A dolgozók közül sokan napi másfél órát takarítanak meg a munkahelyre való utazással, az otthoni irodákban kevesebb a zavaró körülmény, ezért az effektív munkára is több idő jut. A feladatközpontú elvárási rendszer motiválja a munkásokat, mert tudják, hogy miután elvégzik a munkájukat, szabadok. A munkaadó részéről hosszú távon szóba kerülhetne az irodahelyiség nagyságának a csökkentése is, ami jelentős pénzbeli megtakarítás eredményezne, a munkahelyi kollektíva megerősítésére viszont nagyobb figyelmet kell majd fordítani, a személyes kapcsolatok fejlesztéséért egyre gyakrabban kell szervezni csapatépítő tréningeket.

A friss vizsgálatok az otthon végzett munka káros hatásaira is felhívják a figyelmet. A tókiói Keió Egyetem kutatói 8475 résztvevő segítéségével online kutatást végeztek március végén azok a személyek körében, akik a koronavírus miatt otthoni munkavégzésre kényszerültek. A felmérés azt vizsgálta, hogyan hat ki az ideiglenes távmunka a dolgozók pszichikai állapotára. A mentális egészség hanyatlására a válaszadók 35 százaléka panaszkodott, és többen emlegettek szorongást és hangulatingadozást. A New York Post szerint a válaszadók fele (50,7 százalék) úgy véli, az otthoni munka nem befolyásolja a pszichés állapotát, 14,3 százalék pedig mentális egészségének a javulásáról számolt be.

ELMOSÓDNAK A HATÁRVONALAK

A kutatást vezető Isamu Yamamoto elmondása szerint a felmérésben szereplő egyének leginkább arra panaszkodtak, hogy nem tudják elválasztani a munkát a magánélettől, de többen szembesültek a testmozgás hiányával és a hangulati ingadozásokkal a szociális kapcsolatok csökkenése miatt.

– Az otthoni munkavégzés esetében a legnagyobb kockázat a határvonalak elmosódása a munka és szabadidő között. A kutatás alapján a sikeres otthoni munkavégzés alapfeltétele a szigorú rendszer felállítása, amelyben tisztán meghatározott a feladat mennyisége, a határidő és a rendszeres egyeztetése a vezetőkkel – mondta el Yamamoto, a Keió Egyetem gazdasági és kereskedelmi fakultásának professzora.

A pillanatnyi otthoni munkavégzési hullám a cégek számára igen könnyen irányt mutathat a távmunka előnyben részesítésére, ami az informatikai technológiának köszönhetően látványosan tör elő az utóbbi tíz évben. Távmunkában az élenjáró országok a 2019. évi eredmények alapján Hollandia, Finnország, Luxemburg, miközben Románia, Bulgária, Szerbia csak most ismerkedik az otthoni munkával. Az említett országokban távmunkát csak a vállalkozók egy kis hányada alkalmazta az eddigiekben.