2024. április 25., csütörtök
NBA

Rengeteg teszt kellene

A tengerentúli elit kosárlabdaliga felfüggesztett szezonjának sorsa továbbra is kérdéses, ám a döntéshozók sorra veszik a lehetséges forgatókönyveket annak érdekében, hogy ha nem is a megszokott módon, de befejezhessék a versengést, és bajnokot hirdethessenek. Adam Silver, a liga vezetője a minap arról beszélt, Las Vegasban rendezhetik meg azt a zárt körű tornát, amelyen csak a játékosok, illetve a csapatok személyzete és a lebonyolításhoz elengedhetetlen további NBA-alkalmazottak lennének jelen. Silver szerint azonban az egészségügyi kockázatok miatt ehhez a forgatókönyvhöz is rengeteg, mintegy 15 ezer koronavírustesztre lenne szükség.

Nem sokkal Silver nyilatkozata után a rangos Bleacher Report már arról írt, hogy a floridai Disneyland lehet a zárótorna helyszíne, amiről a vezetőség már a klubok képviselőivel is tárgyalt. Bármi is az igazság, az biztos, hogy helyszínből nem lesz hiány, ha a járványügyi helyzet megengedi a folytatást.

Bogdanék kimaradnak?

Belsős információra hivatkozva a The Athletic magazin arról ír, hogy a ligát a főcsoportonkénti öt-öt leggyengébb gárdája nélkül fejezhetik be. Ha ez az elképzelés valósul meg, a „szerb” Sacramento Kings is a pórul járt csapatok közé kerülne, hiszen a Bogdan Bogdanovićot és Nemanja Bjelicát foglalkoztató Kings a nyugati főcsoport 11. helyén állt, amikor március 11-én megszakították az alapszakaszt.

A The Athletic szerint az a terv is az asztalon van még, amely szerint a főcsoportok 7–15. helyezettjei minitornán küzdenek meg az utolsó két playoffhelyért (7–8.), egy harmadik elképzelés pedig azonnal véget vetne az alapszakasznak, és csak a pillanatnyilag rájátszáshelyezett gárdák fejeznék be az idényt az egyenes kieséses szakasszal.

Lesz-e egyáltalán draft?

A járvány miatt későbbre halasztották az NBA amatőr játékosbörzéjének sorsolását, illetve az egyetemi játékosok felmérőjét. A május 19-ére, illetve május 21. és 24. közöttre, Chicagóba tervezett események új időpontját később jelölik ki. Előbbi eseményhez szükség van arra, hogy a március 11-én felfüggesztett alapszakaszt befejezzék, ugyanis a végső helyezések alapján sorsolják ki, hogy a rájátszásról lemaradó 14 együttes közül melyik választhat először a drafton. A játékosbörze eredeti, június 25-ei időpontját egyelőre nem módosították. A felmérőkön általában 70 kosárlabdázó vesz részt.

Női edző a Knicks élén?

Becky Hammon személyében egy korábbi orosz válogatott játékos lehet az első női vezetőedző az NBA-ben. A New York Post értesülése szerint a kiváló kosarasból lett szakember a New York Knicks élére kerülhet. Hammon az amerikai női bajnokságban (WNBA) a New York mellett a Tennessee, a Colorado és a San Antonio csapataiban szerepelt, majd légiósként többek között az orosz CSZKA Moszkvában és a spanyol Valenciában játszott. 2008-ban, miután az amerikai mellé felvette az orosz állampolgárságot is, olimpiai bronzérmet szerzett az orosz válogatott színeiben, 2009-ben pedig Európa-bajnoki ezüstöt vehetett át. A 43 esztendős Hammon 2014 óta dolgozik a NBA-s San Antonio Spurs szakmai stábjában, a vezetőedző Gregg Popovich segítőjeként. E minőségben is ő az első nő a ligában.

Jordan és a százmillió…

Hihetetlen történetet osztott meg a közönséggel egy tévéműsorban David Falk, Michael Jordan ügynöke. Falk elmondta, három éve 100 millió dolláros szponzorajánlattal keresték meg rajta keresztül ügyfelét. Az ügynök szerint Jordan egyetlen dolga egy kétórás megjelenés lett volna egy cég médiaeseményén, amelyért cserébe azonnal jött volna a kilenc számjegyű utalás. „Air Jordan” azonban elutasította az ajánlatot…