2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Időutazás honlapokon keresztül

Az interneten számtalan, a koronavírussal kapcsolatos információkat tartalmazó honlap található, ugyanakkor véletlenül sem mindegy, hogy melyikről tájékozódunk a világjárványt illetőleg. Ezek közül   minden bizonnyal a leghitelesebb és a legnaprakészebb a Egészségügyi Világszervezet (www.who.int) honlapja, amely külön szekcióban foglalkozik a világjárvánnyal és teszi közzé a legidőszerűbb adatokat.

***

Harminc évvel ezelőtt kezdték el bemutatni David Lynch Twin Peaks című kultikus sorozatát, amely gyökeresen megváltoztatta a sorozatnézési szokásokat. A mai napig rendkívül népszerű szériáról tudhatunk meg rengeteg érdekességet a Welcome to Twin Peaks (www.welcometotwinpeaks.com) internetes oldalon, de ugyanitt tudomást szerezhetünk az alkotókkal és a szereplőkkel kapcsolatos időszerű történésekről is.

***

Nagyon sokan vannak, akik szerint régebben minden sokkal jobb és szebb volt. A www.throwbacks-music.com internetes oldalon néhány, a (közel)múltban népszerű előadó és zenekar slágereit hallgathatjuk meg, illetve tudhatunk meg érdekes információkat az előadókról.

***

Az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb tartalmát lehet ingyenesen böngészni az Arcanum Digitális Tudománytár térképes szolgáltatásán, a Mapire-en. Az Interspect Kutatócsoport 2016-ban készítette el és a napokban ingyenesen böngészhetővé tette az amerikai hírszerzés, a CIA által az 1960-as években Magyarországról készített kémműhold felvételek egységes térképi változatát (www.mapire.eu/hu/map/corona-hungary) Magyarország  nagy részét lefedő hidegháborús műholdkép gyakorlatilag sok száz, űrből fényképezett panorámafelvétel térképi feldolgozásából és egységes képpé alakításából született meg, egy tucat ember több havi munkájával.

***

Annak idején rovatunk szerkesztője is imádta a Commodore 64-el, illetve 128-al játszható Out Run nevű számítógépes játékot, amely a múlt század nyolcvanas éveinek közepén, az akkori körülményekhez képest kiváló grafikájú játék óriási népszerűségre tett szert. A Honda autógyár luxusmárkája, az Acura most egy hasonló feelingű honlapon és mobilon keresztül is játékkal személygépkocsikat. A www.playbeatthat.acura.com honlapot megnyitva ugyanis az Acura személygépkocsijaival száguldozhatunk egy virtuális pályán és dönthetjük meg a legjobb futamidőket. Amennyiben egy futamidőt sikerül megdöntenünk, akkor a következő szinten már az autó újabb típusaiba is beleülhetünk. A szintek emelkedésével ugyanakkor a játék grafikája is halad a korral, így amennyiben eljutunk a hatodik szintig, akkor már lényegében egy modern, élethű grafikájú játékkal üthetjük el a szabadidőnket.