2024. április 18., csütörtök

Lábasverők és fáklyaégetők

Síppal, dobbal dübörög a kampány

Habár a politikai élet a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hirdetett rendkívüli állapot alatt szinte teljes mértékben lecsillapodott, az elmúlt egy hétben történtek újra felkorbácsolták a kedélyeket, az agresszív kampány újraindult. Belgrádban és más nagyobb városokban a polgárok lábasokkal dobolnak, így mutatva ki a kijárási tilalom miatti elégedetlenségüket a hatalommal szemben, a hatalom mellett tüntetők pedig fáklyákkal és szurkolódalokkal indultak Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának vezetője ellen.

Az ország több városában, így a főváros polgárai heteken keresztül minden este 8 órakor tapsoltak mindazok bátorítására, akik a járvány idején egészségüket kockára téve küzdenek a lakosság életének megőrzéséért. Ám május elseje előtt, amikor az első bejelentések arról szóltak, hogy majálisra az eddigi leghosszabb kijárási tilalom esedékes, a lakosság lábasokkal dobolva, fütyülőkkel és más tárgyakkal adtak hangot nemtetszésüknek. Ettől kezdve minden este a tapsot követően 8 óra 5 perckor a zajkeltés jellemző; az államvezetés által bevezetett intézkedések ellen tüntetnek így sokan. Ám megjelent az ellenválasz is, Belgrád tömbépületein fáklyaégetéssel és jelmondatokkal léptek fel Dragan Đilas ellen, tolvajnak nevezve skandálták a nevét.

Đilast ez érzékenyen érintette, közösségi oldalán egy videót osztott meg, amelyben arról számol be, hogy a gyermekei sírva hallgatják, hogy a lakásuk közelében hangosítón keresztül azt skandálják, hogy Đilase, lopove. Aleksandar Vučićot, a Szerb Haladó Párt elnökét vádolta meg ezzel, majd azt üzenete az ellenszurkolóinak, hogy felkészülten vár rájuk.

Aleksandar Vučić a Pink televízión tett minapi szereplésében kiemelte, nem az SZHP szervezi a fáklyaégetést. Szavai szerint ő ilyet soha sem hagyna jóvá, ám nem tudja megakadályozni, hogy valaki a másiknak válaszoljon. Felkérte a polgárokat, hogy ne gyújtsanak fáklyákat, és ne szegjék meg a kijárási tilalmat. Miután azonban az egyik felvételen látszik, hogy a fáklyaégetésnél Vladimir Đukanović, az SZHP egyik tagja is részt vett, Vučić elmondta, érti, hogy az emberek elkeseredettek, de felhívta a figyelmet, hogy a zaj is nagyon sok polgár lelki nyugalmát bolygatja.

A közösségi oldalon a tüntetés és ellentüntetés kapcsán, több SZHP tag is megnyilatkozott, így Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere is, aki Đilas reakcióit rossz színészkedésnek nevezte.

Suzana Vasiljević, az államfő tanácsadója pedig a Prva televízión kiemelte, a tüntetést az ellenzék kezdte meg. Elmondása szerint várhattak volna még ezzel egy hetet, hogy véget érjen a rendkívüli állapot, és akkor azt utcán verhetnék a lábasokat.

Kitért ugyanakkor arra is, hogy a kijárási tilalom idején az ellenzéki képviselők a parlament épülete előtt tüntettek. Ellenük bűnvádi feljelentés indul és pénzbüntetést kell majd fizetniük. Szavai szerint mindenkinek, aki a kijárási tilalom ellen vét, a törvény előtt egyformán felelnie kell, így azoknak is, akik fáklyát égettek.

Az ügy kapcsán Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke is megnyilatkozott. Az N1 televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, Đilas ellen terror indult, és ennek gátat kell vetni.

– Több szurkoló van az utcámban, mint a Partizan-stadion tribünjeinek első soraiban. Fekete kisteherautók, fáklyák, ágyúdörgés, kijárási tilalom alatt... Ami az éjjel történt Đilasszal, az egy folyamatos terror a családja ellen – emelte ki Trifunović. Hozzátette, ennek csak erőszakkal lehet gátat vetni.