2024. március 28., csütörtök

A 65 évnél idősebbek a szükségállapot után is legyenek elővigyázatosak!

Darija Kisić Tepavčević: Amíg nincs védőoltás, csak óvintézkedésekkel védekezhetünk a koronavírussal szemben

Darija Kisić Tepavčević, a koronavírus elleni küzdelemmel megbízott országos válságtörzs tagja ma arra hívta fel a figyelmet, hogy a  rendkívüli állapot megszüntetése után a 65 évnél idősebbek ugyan szabadon mozoghatnak, kijárhatnak, de a járványügyi szakemberek javaslata mégis az, hogy ezt mégsem tegyék.

– Ez nem tiltás, hanem szakmai ajánlás – magyarázta Kisić Tepavčević a Prva televíziónak. Szerinte is hálátlan dolog jóslatokba bocsátkozni, senki sem tudhatja, mikor fékezzük meg a koronavírust, és mikor apad el teljesen az új fertőzések száma. Mindez a lakosság viszonyulásától és az időjárási körülményektől függ.

– A külső tényezők egész sora befolyásolja a járvány alakulását, így a melegebb idő érkezése javunkra lehet a koronavírus elleni harcban – jegyezte meg. 

Kisić Tepavčević leszögezte, hogy a járványtani kimutatások arra utalnak, hogy Szerbiában jó munkát végeztünk. Hozzátette, hogy a vírus továbbra is jelen van, de mostmár nem teljesen ismeretlen, mint a járvány kitörésekor.

– Világviszonylatban ebben a fertőzésben 250.000 ember vesztette életét, ami kevesebb, mint ahányan éves szinten influenzában meghalnak. A két betegség közötti különbség azonban nem elhanyagolható: a koronavírus rendkívül gyorsan terjed, a populáció védtelen vele szemben, és nincs ellene védőoltás. Ha pedig nincs védőoltás, akkor csak megelőző, vagyis óvintézkedésekkel vehetjük fel ellene a harcot – szögezte le Kisić Tepavčević.