2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Mi vár ránk mától?

Újraindul a városi tömegközlekedés Újvidéken, Kragujevacon és Szabadkán, majd péntektől Belgrádban és Nišben, és a vasúti forgalom is.

A járványügyi előírásokat betartva az utasoknak kesztyűt és maszkot kell viselniük, a páros üléseken csak egy személy ülhet és megfelelő távolságot kell tartani a többi utastól. A buszokon nem működik majd a légkondicionáló. Emellett, szintén május 4-étől, azaz mától a helyközi vonatjáratok is újraindulnak, továbbá kinyithatnak az éttermek és a kávézók is. A szájmaszk használata zárt helyiségben és a távolságtartás viszont továbbra is kötelező marad.
Péntektől ismét megnyílnak a bevásárlóközpontok, azonban korlátozzák a bent tartózkodók számát és a köztük lévő távolságot is.

A buszok szombati, ritkított menetrenddel közlekednek (Ótos András felvétele)

A buszok szombati, ritkított menetrenddel közlekednek (Ótos András felvétele)

Dragana Stanković, a Srbija Voz alkalmazottja a Tanjugnak elmondta, hogy folyamatban van a járművek alapos fertőtlenítése. A tervek szerint megjelölik mindazokat az üléseket, amelyek használhatóak lesznek, kijelölik azt is, merre haladhatnak az utasok fel- és leszálláskor. Kötelező lesz a szájmaszk és a kesztyű viselése, ezenkívül elegendő jegykezelő lesz a vagonokban, akik útbaigazítják az utasokat.

Május 4-étől a következő útvonalakon indulnak meg a vonatok: Belgrádtól Valjevo, Batajnica, Šid és Sremska Mitrovica felé, valamint Újvidékről Verbász, Zombor és Szabadka felé.

Tömegközlekedés Újvidéken

Eleinte csak részben, a legforgalmasabb napszakokban indít buszokat a Városi Közlekedési Közvállalat, a járványhelyzet függvényében fogják módosítani a menetrendet. Mától a városi buszok a vállalat által lefedett, úgy a belvárosi, mint a peremvárosi területek mindegyikében szállítják az utasokat, a korlátozás csak az indulások időpontjaira vonatkozik, a vonalakra nem. A közvállalatból közölték azt is, hogy a hatáskörükbe tartozó helységközi buszfuvar is beindul a Jaša Tomić sugárúton lévő buszpályaudvarról.

Szombati menetrend – „ritkításokkal”

A városi buszok ma és az elkövetkező napokban a szombati menetrend szerint közlekednek, méghozzá: hajnali 5 óra és 8 óra 59 perc között, 13 óra és 16 óra 59 perc között, továbbá az esti napszakban 21 óra és 22 óra 59 perc között. Csak azokat a buszindulásokat iktatták be, pontosabban hagyták meg az érvényben lévő menetrendből, amelyek a felsorolt időpontok közötti időszakokra esnek. Azokra a buszokra tehát, amelyek a menetrendben 9, 17 illetve 23 órai (vagy későbbi) indulással vannak feltüntetve, ne várjunk, nem fognak jönni!

A buszfuvart a közvállalat a székvárosban az április 28-ai, vonatkozó kormánydöntéssel összhangban, a járvány megfékezésére kidolgozott intézkedések foganatosítása mellett szervezi meg, mától a májusi bérletjegyek is megvásárolhatók, méghozzá: A Šafáryk utcai bódéban 10 és 17 óra között, a Futaki úti piac előtt, valamint a vasútállomás előtt lévő kioszkokban 7 és 15 óra között. Az előszámla iránti igényt a gspns@gspns.rs e-mail-címre kell elküldeni.

Az utasoknak kötelességük buszjegyet váltaniuk, a rendkívüli buszfuvarról bővebben a http://www.gspns.co.rs honlapon, vagy 8 és 16 óra között a következő telefonszámokon érdeklődhetünk: 021/527-399 és 021/527-796. (szb)

Május közepén nyílhatnak meg újra a kollégiumok

Mladen Šarčević szerint a ballagásokat esetleg június végén az iskolákban lehet megtartani.

A szerbiai egyetemisták május közepétől visszatérhetnek a kollégiumokba – nyilatkozta a Tanjugnak Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter. Mint hozzátette, az épületeket fertőtlenítették, és készen állnak a hallgatók fogadására. A belgrádi, az újvidéki és a kragujevaci egyetemi otthonokat már rendbe tették, a niši kollégiumok a május elsejei ünnepek után lesznek készek.

Dr. Ivanka Popović, a KONUS elnöke hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási intézmények újraindításának előfeltétele, hogy meginduljon a városi és a városközi közlekedés, illetve az egyetemista kollégiumok megnyitása. Egy héttel a kollégiumok megnyitása után a felsőoktatási intézmények is megkezdhetik a munkát. Nyitás előtt mindenképp szükség van az épületek fertőtlenítésére.

Május közepén elsősorban azok az egyetemisták térhetnek vissza a kollégiumba, akik az áprilisi vizsgaidőszakban szerettek volna vizsgázni. Az oktatásügyi miniszter elmondta, hogy az áprilisi vizsgaidőszakot május végén fogják megtartani. Az egyetemisták számára a távoktatás május közepén fog véget érni. Ezt követően meg kell tartani a gyakorlati órákat az intézményekben, mivel vannak olyan karok, amelyek ezt nem tudták online kivitelezni.

Arra a kérdésre, hogy van-e lehetőség online vizsgázásra, Mladen Šarčević azt válaszolta, hogy a törvény szerint a vizsgákat nem lehet ilyen módon megtartani. A hallgatóknak az óvintézkedéseket betartva a karokon kell vizsgázniuk.