2024. április 19., péntek

Csillapodik a járvány

Szerbiában folyamatosan csökken a naponta azonosított koronavírus-fertőzöttek száma – derült ki a tegnap 15 órakor közzétett legfrisebb adatokból.

Az országos válságtörzs tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottak bizakodásra adnak okot. Eszerint Szerbiában az elmúlt 24 órában 102 új fertőzöttet regisztráltak az 5274 mintavétel alapján. Négy személy sajnos elhunyt, amivel 193-ra nőtt az elhalálozottak száma az országban, ami azt jelenti, hogy az elhalálozás aránya 2,04 százalék.

A koronavírussal fertőzöttek száma Szerbiában 9464-re nőtt összesen 101.911 tesztelés után.

A válságstáb sajtótájékoztatója szerint jelenleg 2116 személyt ápolnak kórházban, míg 1551 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, 54 páciens van lélegeztetőgépen, mától újabb enyhítések lépnek életbe, de az óvatosság és fegyelmezettség továbbra is szükségszerű. Ezzel egyidejűleg megkezdődik a lakosság tömeges tesztelése, amelynek a célja az, hogy felmérjék a kollektív immunitás szintjét.

A szakemberek véleménye szerint még nincs itt annak az ideje, hogy az élet teljes mértékben visszakerüljön a régi kerékvágásba. A járvány lassan lecseng, de továbbra sem engedhetjük el magunkat – mondta Predrag Kon vezető járványügyi szakember a Szerbiai RTV műsorában. Kiemelte, hogy a következő két hétben továbbra is fokozottan figyelik az új esetek megjelenését. Amennyiben nem lesznek kirívó esetek, és a fertőzések számának csökkenése követi az elmúlt tíz nap modelljét, akkor a matematikai előrejelzések szerint május 26-án lehet számítani a járvány végére – hangsúlyozták a szakértők.

A tartományi kormány cáfolta a koronavírus-fertőzöttek számára vonatkozó egyes sajtóértesüléseket, és közölte, hogy a Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint Újvidéken az elmúlt 7 napban 10 koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba a PCR-tesztek eredményei alapján.