2024. április 16., kedd

Végre megérkezett a várva várt eső

Milan Prostran: Az agráriumban jelenleg a leghatékonyabb „befektetés” a csapadék, amely most legszükségesebb a búza számára, mert a szemtelítődés fázisában van.

Az elmúlt időszakban a talajban kifejezett volt a csapadékhiány, néhol négyzetméterenként a 100 litert is elérte, különösen Bánátban öltött aggasztó méreteket az aszály, jelentette ki Milan Prostran agrárközgazdász.

– Szerbiában már mintegy tíz éve mind nagyobb gondot jelent a vízhiány a szántókon, amely ezúttal olyannyira kritikus, hogy 70 centiméteres mélységig kiszáradt a talaj. Az államnak ezért sürgősen meg kell találnia a módját az öntözött területek megnövelésére, függetlenül attól, hogy ez mennyibe kerül, mondta Prostran, majd hozzáfűzte azt is, hogy az öntözést kombinálni kell a jószágtenyésztéssel, ilyen módon gazdagítani lehetne a talaj humusztartalmát.

– Az állam nem fejezte be a három nagy öntözőrendszer kiépítését, amelyet több évtizeddel ezelőtt kezdett meg: a Duna–Tisza–Duna, az Ibar–Lepenac és a Morava 1 és 2 rendszerekről van szó. Tudni kell azt is, hogy Szerbia nem használhatja az országon keresztül áthaladó nemzetközi folyók, a Duna, Száva és a Drina vízkészletét anélkül, hogy előzőleg ne egyeztetett volna ebben a kérdésben a szomszédos országokkal, hangoztatta Prostran.