2024. április 25., csütörtök
A HAMBURGI VÁMOSOK NAGY FOGÁSA

Fél tonna kokain egy montenegrói hajón

A montegnegrói Vijesti napilap értesülése szerint május 1-jén nemzetközi rendőrakció során fél tonna kokaint foglaltak le a hamburgi kikötőben egy montenegrói zászló alatt hajózó, montenegrói legénységű hajón. Ezzel elvágták a kábítószercsempészet egy jelentős útvonalát, amely Dél-Amerika és Európa között húzódik.

A Vijesti szerint a Budva nevű hajó pénteken este 22 óra után érkezett a hamburgi kikötőbe, ahol a rendőrség egykettőre végrehajtotta az akciót. A hajó egyébként április 19-én indult el Marokkóból Németország felé, ahol gabonát kellett volna felrakodni rá, hogy azt Afrika nyugati részébe szállítsa.  A hajót kínaiak gyártották el 2014-ben a Barska plovidba megrendelésére.

A német rendőrség 23 tagú legénységet talált a vízi járművön, és állítólag csupán egy személyt, Baranin M. R.-t tartóztatták le.

A kábítószert a tehertérben találták, írja a Vijesti a montenegrói rendőrség adataira hivatkozva. A lap megjegyzi, hogy a montenegrói tengerészeket gyakran alkalmazzák külföldi hajókon, ahol kábítószerkereskedelemmel fogalalkoznak.