2024. április 20., szombat

„Csütörtöktől megszüntetik a kijárási tilalmat”

Aleksandar Vučić államfő bejelentette a kijárási tilalom megszüntetését – A határok megnyitására még várni kell – Az elhalasztott parlamenti választásokat már júniusban megtarthatják

A kijárási tilalom megszüntetésének két szakmai feltétele volt: hét egymás utáni napon 5 százalék alá kellett esnie az új fertőzöttekről szóló adatoknak, és jelentősen csökkenie kellett a lélegeztetőgépeken levő betegek számának. Az utóbbi időszakban mindkettő teljesült országunkban, így megteremtődtek a feltételek a kijárási tilalom megszüntetésére – mondta Aleksandar Vučić államfő a Pink televízió vendégeként.

Az államfő szerint csütörtökig megszülethet minden olyan döntés, amely alátámasztja a kijárási tilalom megszüntetését. A védelmi tárca ajánlását holnapra várja a szerb kormány, amely kedden dönthet annak jóváhagyásáról. A kormány javaslatát szerdán terjesztik a parlament elé, amelynek döntéséről csütörtökön értesülhet a közvélemény.

A koronavírus-járvány ideje alatt meghozott rendelkezéseket elemezve Vučić kiemelte, hogy a kormány döntéseinek köszönve a lakosság nem érezte meg úgy a járvány hatását, ahogyan azt a világ többi részében jelenleg is tapasztalják az emberek. A szigorú és gyorsan meghozott határozatok gyökerében vágták el a fertőzés tömeges terjedését – magyarázta az államfő. Kiemelte, hogy Szerbia lakosai a későbbiekben sem szenvedtek hiányt, a gazdasági intézkedések pedig tovább enyhítették a pandémia hatását. A gyorsan bevezetett és szigorúan betartott határzárásokat Predrag Kon járványügyi szakember is pozitívumként említette. Arra a kérdésre, hogy mikor nyithatják meg az országhatárokat, Vučić elmondta, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, amely államközi megegyezéseket követel.

Az államfő szerint a Szerbia az egyike azon országoknak, amely a leghatékonyabban harcolt a pandémia ellen. A sikeres küzdelmet a kiváló szakembereinknek köszönhetjük, akik az első naptól kezdve országunk élharcosai voltak – emelte ki Vučić. Az államfő hangsúlyozta, hogy a koronavírus megjelenése óta teljes az együttműködés a politikum és a járványügyi szakemberek között. Cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a május elsejei ünnepekre kirótt kijárási tilalmat politikai nyomásra enyhítették meg. Predrag Kon vezető járványügyi szakember szerint is csupán arról volt szó, hogy a járványhelyzet elemzései alapján arra a megegyezésre jutottak a szakemberek, hogy a 65 évtől idősebbek már szabadabban mozoghatnak, illetve rövidített kijárási tilalommal is kordában tartható a járvány terjedése.

A koronavírus-járvány és az annak következtében bevezetett rendlkezések számos negatív reakciót váltottak ki az emberekből, ám ez a jelenlegi helyzetben érthető – mondta Vučić. Az államfő szerint a kormány a tőle telhető legjobb intzékedésekkel próbálta meg enyhíteni a lakosok helyzetét. A polgárok pedig véleményüket és álláspontjukat kifejezhetik a választásokon – nyomatékosította többször is  Vučić. Az államfő azt is elmondta, hogy az elhalasztott parlamenti választások új időpontjáról már holnap egyeztetnek: előreláthatólag június 14-én vagy 21-én voksolhatunk majd.