2024. április 23., kedd

Petíció a valóságshow-k betiltásáért

Április utolsó napjaiban egy belgrádi egyesület, mely az alkotmányosság és törvényesség védelmezésére jött létre, átadta a szerb kormánynak és a kormányfőnek azt a petíciót, melyet több mint 60 ezren írtak alá, és melyben követelik, hogy tiltsák be a valóságshow-kat a szükségállapot idején.

Az egyesület képviselői felhívják a figyelmet az érvényben levő előírásokra, miszerint a nemzeti frekvenciát használó tévécsatornák naponta legalább egy órát kötelesek tudományos, kulturális és gyerekeket megszólító tartalmakat sugározni.

Hozzáfűzték, hogy egyes tévécsatornák nem tartották tiszteletben a kormány koronavírus-járvány idejére szóló intézkedéseit sem, melyek a valóságshow-k sugárzására vonatkozott. Mint megállapították, a gyülekezési tilalom érvényes volt a szerb parlamentre, az újságírókra, akik közvetlenül nem vehettek részt a válságtörzsek sajtótájékoztatóin, ezenkívül polgárok százait büntették meg a rendelkezések megszegése miatt, a tiltás csupán a Hepi és a Pink televíziók valóságshow-ira nem vonatkozott, melyekbe a járvány idején is új lakók költöztek be – méghozzá szankcionálás nélkül, írja az  N1.