2024. március 29., péntek

Mali: Van igény az állam támogatására

Egymillió dolgozó jelentkezett a minimálbér kifizetésére vonatkozó állami támogatásra – jelentette be Siniša Mali szerbiai pénzügyminiszter. Erre a célra mintegy 32 milliárd dinárt különített el az ország, jelenti a Tanjug.

– Az érintettek április utolsó napjáig jelentkezhettek az adóhivatal portálján keresztül, és a lehetőséggel sokan éltek, ugyanis egymillió körül jár azoknak a dolgozóknak a száma, akik jelentkeztek az állami segélyre – részletezte a pénzügyminiszter.

Az első minimálbéreket május 7-én vagy 8-án utalják át, majd a jogosultak ugyanerre az összegre számíthatnak a következő két hónapban is.

Az adóhivatal ellenőrzi, hogy a jelenkezők közül ki felel meg a rendeletben megfogalmazott feltételeknek.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a statisztikai intézet adatai szerint jelenleg 2000-2200 munkavállalóval van kevesebb, mint februárban, ami azt jelenti, hogy országunkban jóval kisebb azok száma, akik elvesztették munkahelyüket a rendkívüli állapot idején, mint más országokban. Ráadásul Szerbiában április folyamán 339 vállalat kezdte el újra a termelést, ezek a cégek összesen mintegy 35 ezer dolgozót foglalkoztatnak.