2024. március 29., péntek

Virtuálisan is léteznünk kell!

A Jó Pajtás és a Mézeskalács számai elektronikusan jelennek meg

A virtuális világ manapság egyre közelebb áll a diákokhoz. Az újabb generáció már az interneten keresztül tájékozódik, barátkozik, játszik. Jelenleg a tanulás és az oktatás is ezen a platformon keresztül történik, még ha szükségmegoldásról is van szó. A Jó Pajtás és a Mézeskalács gyermeklapok legutóbbi számai is elektronikus formában jelentek meg. A két lap ugyanis mindeddig szervesen kötődött az intézményekhez, az iskolák által jutott el a gyerekekhez, mivel még szabad eladásban nem kaphatóak. A gyermeklapok szerkesztősége alkalmazkodott a jelenlegi helyzethez, így a Jó Pajtás a nyári szünidő kezdetéig a www.jopajtas.com című honlapon jelenik meg minden csütörtökön. A Mézeskalács pedig a hónap első csütörtökén lapozható online, szintén az említett felületen. Az újságok korábbi számai egyébként eddig is felkerültek ide, a lapok nyomtatott formában történő megjelenését követően.

Török Erna szerkesztő és Buzás Mihály, a lap grafikai szerkesztője (Fotó: Dávid Csilla)

Török Erna szerkesztő és Buzás Mihály, a lap grafikai szerkesztője (Fotó: Dávid Csilla)

A felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskola diákjai a Mézeskalácsot lapozgatják (Fotó: Dávid Csilla)

A felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskola diákjai a Mézeskalácsot lapozgatják (Fotó: Dávid Csilla)

A Jó Pajtás legutóbb megjelent online számai

A Jó Pajtás legutóbb megjelent online számai

Az internetes honlapon történő online megjelenés csupán kényszermegoldásként indult, annak érdekében, hogy az olvasók ne felejtsék el a hozzájuk szóló kisújságokat most, hogy a legtöbb időt otthon kell tölteniük. Úgy gondolom, a jövőben ez nem csupán egy mellékága, vagy egy kísérő jelensége kell hogy legyen a nyomtatott lapnak, hanem egy egyenrangú közlési, megjelenési módszer, hiszen mára nélkülözhetetlenné vált a virtuális tér használata és az ezen való létezés. Minden egyes tevékenység, vagy nyomtatott termék sikerességét és népszerűségét nagyban növeli, illetve segíti az online jelenlét. A fiatalok körében pedig egyre fontosabb ez a tér. Ezért léteznünk kell egyszerre több színtéren: kézzelfoghatóan és virtuálisan is. A közösségi platformokon olyan tartalmak közvetíthetők, amelyek felkelthetik azoknak a gyerekeknek az érdeklődését is, akik eddig lehet, hogy csak passzív megfigyelői, kísérői voltak a lapnak. Ezáltal előfordulhat, hogy később nagyobb kedvet kapnak a kiadványok lapozgatásához is. Interaktívabbá válhat az információ és a különféle oktató-szórakoztató tartalmak közvetítése – mondta el a lapok szerkesztője, Török Erna.

A Jó Pajtás szerkesztősége gyermekfoglalkozásokat és versenyeket, valamint egyéb gyermekaktivitásokat, pl. tanulmányutakat, gyermektáborokat is szervez.Idei tervei között szerepel a Jó Pajtás 45. sakktornájának megszervezése, továbbá részt vesznek a Jó Pajtás Liga, vagyis a horgászverseny megvalósításában is. Ezenkívül idén tizedik alkalommal szervezik meg Törzsudvarnokon a Szűcs Imre Gyermekvers- és prózamondó versenyt.

Újabb feladatul tűzzük ki, hogy a Jó Pajtás a fiatalok látókörét egy Trianon-szám kiadásával szélesítse, amelynek megjelenését a Szekeres László Alapítvány támogatja. Az új tanév kezdetén, szeptember első csütörtökén fog megjelenni e tematikus szám, amelyben a tanulók ismereteinek bővítése mellett tapasztalat-központú, legfőképpen ok-okozati kérdésekre választ találó elemekkel igyekszünk majd felkelteni a diákok érdeklődését múltunk sorsfordító eseménye iránt. Ezért a tervek között szerepel határon túli magyar tannyelvű iskolákról készült riportok megjelentetése, annak érdekében, hogy a diákok megismerjék azon társaik életét és látásmódját, akik hasonló helyzetben élnek és tanulnak. Mindemellett hazai terepmunka során írásokat közölnénk arról, hogy milyen mértékben tájékozottak a vajdasági tanulók a történelmi eseményekről, miként tanulnak jelenleg minderről, és hogyan élik meg e kérdéskört. A tematikus szám minden egyes magyar nyelven tanuló vajdasági általános iskoláshoz ingyenesen jut majd el – emelte ki a szerkesztő.

A Mézeskalács a kisiskolásoknak készülő havi kiadvány, minden évben 10 alkalommal jelenik meg. A lap felépítésének alapját a magyar gyermekirodalom klasszikus alkotásai és a kortárs írók művei, valamint a gyermekek képzőművészeti munkái képezik. A lap számai többnyire egy-egy téma köré épülnek fel, amelyek között az állandó rovatok (Dúdoló, Barkács, Szárnybontogató) mellett rendszeresen foglalkozik a különféle természeti jelenségek és az állatvilág bemutatásával. Emellett a kézügyességet fejlesztő feladatok és gyakorlatok is helyet kapnak az újságban, amelyek szintén az aktuális témák fonalát szövik tovább.

A Jó Pajtás, vagyis az ötödik osztályosoktól a nyolcadik osztályosoknak szánt lap fontos küldetése a hagyományápolás és az olvasóvá nevelés. A lap gerincét képező oktató-nevelő tartalmak és a szórakoztató jelleg mellett a történelmi, földrajzi, társadalomtudományi, tudománytörténeti és egyéb ismeretek közlése a kiadvány alapvető missziója.

Mivel az iskoláskorú gyermekek és a szülők napirendjében is nagy változást jelent a távoktatásra való átállás, a lapot is ehhez próbáljuk igazítani a tartalom és a forma tekintetében is. Persze, mindennek a sikeres véghezviteléhez még több munkára, energiára van szükség. Interaktivitásra törekedve különféle vonzó tartalmakkal, kézműves foglalkozásokra ösztönző feladatokkal, nyereményjátékkal, a jeles napokkal kapcsolatos felhívásokkal és tartalmakkal igyekszünk felkelteni és fenntartani a gyerekek érdeklődését. A tanulók munkái is helyet kapnak a honlapon és a közösségi felületeken is – tette hozzá Erna.

A lap szerkesztősége továbbra is várja a gyerekek rajzait, fogalmazásait, emellett küldhetnek képes élménybeszámolót vagy akár Lexikont is. Ugyanakkor részt vehetnek a heti nyereményjátékban is, már csak ezért is érdemes figyelemmel kísérni a Jó Pajtás Facebook- és Instagram-profilját.