2024. április 25., csütörtök

„Három fólia retkem volt”

A zöldségtermesztőket is megviselték a járvány miatt hozott intézkedések

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet visszaesést okoz a gazdaságban, és szinte minden termelői ágazat megérzi hatását. A konyhakertészek is ugyanezt elmondhatják magukról, hiszen hatóságilag bő egy hónapra betiltották a piacok működését, így ők elestek elsődleges értékesítési lehetőségüktől. Egy fiatal bácsfeketehegyi konyhakertésszel arról beszélgettünk, hogy milyen károkat okozott számukra a piacok betiltása, mit tudtak tenni az adott helyzetben, és milyen kilátásaik vannak az év további részére vonatkozóan.

A paprikában bíznak, hogy enyhíti majd a veszteséget (Fotó: Lakatos János)

A paprikában bíznak, hogy enyhíti majd a veszteséget (Fotó: Lakatos János)

Nagy Tündét mindig is vonzotta a kertészet, épp ezért Zentán, a Corvinus Egyetem kihelyezett tagozatán szerzett oklevelet. Az egyetem után csiperkegomba-termesztéssel kezdtek foglalkozni, ami akkoriban (10–14 éve) még sokkal kifizetődőbb volt, mint manapság. Viszont a feleslegessé váló gombakomposzttal nem tudtak mit kezdeni, ezért kitalálták, hogy belefognak a fóliasátras növénytermesztésbe, mivel a komposztot ehhez kiválóan tudják használni. Másrészről a zöldségtermesztéssel a kínálatukat is bővíteni tudták, és így nagyobb haszonra számíthattak a környékbeli piacokon. Először két sátorral kezdtek, de ez azóta bővült, s ma már több helyszínen folyik a termelés. A gomba mellett a paradicsom a fő termékük, emellett termesztenek még paprikát, uborkát, spenótot, salátát és retket. Termékeikkel a verbászi és szenttamási piacon vannak jelen.

A zöldségtermesztők számára gondot jelentett a piacok bezárása, és Tünde nem is érti, hogy miért volt rá szükség.

Ez nagyon rosszul érintett, ahogy minden kertészt, akiknek a húsvét(ok) jelentik az első nagyobb bevételt. A termelést is úgy időzítjük, hogy a retek, a zöldhagyma és a saláta betakarítása húsvét környékére essen. Nekem szerencsém volt, mert a salátát értékesíteni tudtam még a kialakult helyzet előtt, de több termelőtől is hallottam, hogy nekik ez nem jött össze. Ez sajnos nem egy olyan dolog, hogy elrakom és majd két-három hónap múlva kiviszem a piacra, mivel hamar tönkremegy. Az első egy-két hétben, amikor megtudtuk, hogy nincs piac, akkor mindenki csak a levegőt kapkodta, mert nem tudtuk, hogy mi fog történni. Utána próbálkoztak különböző engedélyek kiváltásával, hogy háztól árusítsanak, vagy a városokban kiálljanak valahol. Ez utóbbi nem sikerült, egyesek büntetéseket is kaptak. Valójában nagyon nem értettük azt, hogy miért kellett a zöldségpiacokat bezárni. Ezek nyitott helyen vannak, és általában be vannak kerítve, tehát meg lehetett volna oldani, hogy egyszerre meghatározott számú embert engednek be a bejáratokon. A nagy bevásárlóközpontokban ezt meg tudták oldani, pedig azok zárt épületben vannak. Furcsa, hogy azokat nem tiltották be, ott továbbra is lehetett vásárolni. Viszont minket, termelőket, akik friss árut viszünk a piacra és saját termékeinket árusítjuk, minket teljesen ellehetetlenítettek – fogalmazott a fiatal kertész.

Csiperkegombát is termesztenek (Fotó: Lakatos János)

Csiperkegombát is termesztenek (Fotó: Lakatos János)

Fehér Tünde: „Összességében körülbelül ötödére csökkent az eladásunk” (Fotó: Lakatos János)

Fehér Tünde: „Összességében körülbelül ötödére csökkent az eladásunk” (Fotó: Lakatos János)

Amíg nem működtek a piacok, addig a termelők online piacokon próbálták értékesíteni a portékájukat. Ez tűzoltásnak jó, de összességében körülbelül ötödére csökkent az eladásuk, mondta el Tünde.

Fönt vagyok a Helyi Holmit – Kishegyes község csoportban, ahová fel tudom tölteni, mi mindent kínálok. Fönt vagyok egy hasonló szenttamási oldalon is, de az ottaniak nem találnak meg, mert egy kiló gombáért és két csomó retekerét nem fognak több, mint 10 kilométert autózni. A helyi emberek jönnek hozzánk, és elég sok mindent el tudok adni háztól. Viszont azt a mennyiséget, amit az idei évre terveztem, nem lehet így értékesíteni. Például három fólia retkem volt, amiből durván számolva 5000 csomó jön ki, így háztól pedig kb. 1000 csomót tudtam eladni. Végül is a helyzethez képest szerencsém volt, mert sikerült nagyban értékesítenem, természetesen, jóval ár alatt. De így is örülök, hogy nem kellett bedolgoznom a talajba, mert sokan ezt tették – számolt be a kertész, majd arról is szólt, hogy a kialakult helyzetben a termelők igyekeztek kölcsönösen segíteni egymást. A termékeket cserélték egymás között, így olyan portékát is árusíthattak, amit eredetileg nem termesztettek.

Az elmúlt bő egy hónap piacmenetes időszak nagy anyagi kiesést jelent a zöldségtermesztők számára. A tiltás olyan hirtelen jött, hogy nem volt idejük átállni csökkentett termelésmódra. Tündének húsvét körül nagyobb árbevétele kiesett, de szerencsére a paradicsomot, ami hamarosan aktuális lesz, már a megszokott módon tudja értékesíteni. Ha minden jól megy, akkor a zöldségtermelők ismét egyenesbe tudnak jönni, de a bevételkiesést saját erőből kell feldolgozniuk. A kormány részéről szó nem volt olyasmiről, hogy pótolnák nekik legalább egy részét.