2024. március 29., péntek

Rögösen indul újra a piacozás

Az otthoni értékesítés mentette meg a kistermelőket – Szenttamáson megfeleződött a kínálat, de az árusok és a vásárlók száma is

A szerb kormány hétfői döntése értelmében – több településhez hasonlóan – Szenttamáson is újra megnyílt a piac, amely messze nem emlékeztetett régi önmagára. Minden harmadik vagy inkább negyedik asztalnál volt egy-egy elárusító, de a kínálat sem volt teljes. A termelők és a viszonteladók is arra hivatkoztak, hogy ami volt (friss) áru és termék, azt március végén és április első felében – élve a lehetőséggel – otthonról értékesítették kicsiben és nagyban is. A csökkent felhozatal másik oka pedig a vásárlóerő érezhető csökkenése. Többen is elmondták, a piacon leginkább a 65 évnél idősebbek és nyugdíjasok azok, akik rendszeresen vásárolnak, egy-két hétre elegendő élelmiszert visznek haza, viszont számukra kijárási tilalom van érvényben. Talán ezért is tűnt annyira „üresnek” Szenttamáson a pénteki piac.

A kistermelők abban bíznak, hogy hamarosan újra fellendül a piac (Paraczky László felvétele)

A kistermelők abban bíznak, hogy hamarosan újra fellendül a piac (Paraczky László felvétele)

Füstös Lajos csaknem 40 éve foglalkozik konyhakertészettel, és elmondta, a „szakmát” édesapjától tanulta és vette át. Zöldhagymát, spenótot, tököt és egyéb élelmiszert árul.
− Most indul az újhagyma, zöldség, sárgarépa, zöldbab, a káposzta stb. Az elmúlt egy hónap alatt, amikor nem volt piac, szerencsére el tudtam adni a terményt a boltoknak, kijöttek érte a házhoz. Ez nagyon nagy segítség volt, nemcsak nekem, hanem szerintem minden termelőnek, hiszen ha nem tudjuk értékesíteni az árut, fennáll a veszély, hogy pénzhiány miatt esetleg leáll a további termelés. Nagyon nehéz időszak van mögöttünk, és bízom benne, hogy lassan beindul a piac – sorolta a szenttamási gazda.

Romoda Nándor szülei ugyancsak konyhakertészettel foglalkoztak, gyermekkorában megszerette művelni a földet, az itt szerzett tapasztalatokat pedig később családjával vitte tovább. Mint mondja, ennek már több mint 35 éve.
− Főleg zöldség- és sárgarépa-termesztéssel foglalkozunk, vagyis ebből van a legtöbb, de ültetünk minden mást, ami idényjellegű, és amire a konyhában szükség van. A mai piacra nem sok mindent hoztam, hiszen nagyban eladtuk csaknem az összes terméket otthonról, amikor a boltok többsége zárva volt. Egy kevés zöldhagyma, kapor, petrezselyem és szárazbab maradt, ezt hoztam ki ma délelőtt. Karalábépalánta és zöldbab lesz a következő, azonban ha marad ez a nagy szárazság, akkor csak kis mennyiségben vágunk bele, mert az öntözés drága – magyarázta Nándor.

A kérdésre, hogy a piacok bezárásával az elmúlt időszakban mekkora volt a kiesés, elmondta, az otthonról történt nagybani értékesítés nem hozta meg teljes egészében a befektetést, hiszen a piacon, azaz a kicsiben történő eladásnál nagyobb a haszon. A másik fontos tény pedig az, hogy a konyhakertészetben nem minden zöldségfélét lehet tárolni, és nincs is hol, ezért kénytelenek voltak értékesíteni csaknem az összes eddig termelt árut.

A szenttamási Vékony családban a gyümölcstermesztés nagy hagyománynak örvend. Vékony Csaba gazdálkodó, elmondta, a Palicson lévő gyümölcsösben főleg alma és őszibarack terem, ő is a szülőktől tanulta a gyümölcstermesztést és a piacozást.
− Tavaly ilyenkor már nem volt semmi raktáron, üres volt a hűtőház. Most viszont maradt alma, hiszen leállt a piac, pedig vidékre is elég sokat járunk árulni. Harminc éve csináljuk, ismernek bennünket a vásárlók. Az elmúlt egy hónapban a többi termelőhöz hasonlóan az egyik közösségi portálon hirdettük az almát, aminek köszönhetően otthonról elég sokat sikerült eladnunk. A szünet után ma újra hoztam ki almát, de kevés az árus és a vevő is. Úgy tűnik, az emberek elszoktak a piactól, vásárlóink fele nyugdíjas, ők a kijárási tilalom miatt nem jöhetnek a piacra, így jóval kisebb a forgalom.

Több mint 20 éve foglalkozik konyhakertészettel a szenttamási Hortváth Jolán is, aki a pénteki piacon zöldhagymát, petrezselymet, mángoldot stb. árult. Mint mondta, annak idején a helyi varrodában dolgozott több hónapig fizetés nélkül, és úgymond kényszerből vágott neki a zöldségfélék termesztésének, és ezzel együtt a piacozásnak.
− Nagyon meglepett bennünket ez a vírus, hiányzott a piac, de szerencsére sokan eljöttek a házhoz vásárolni. Így eladtam az összes spenótot és hagymát, de keresték a retket és a fokhagymát is. Az idősebbeknek, akik nem tudnak kijönni a piacra, gyermekeik, szomszédok és ismerősök vásárolnak. Nagyon helyes és fontos, hogy mindenki betartsa az előírásokat, kötelező a védőmaszk, a kesztyű és a fertőtlenítőszer használata, továbbá az árusok megfelelő távolságtartása. Igazából mindannyian azt szeretnénk, ha mielőbb véget érne ez a rendkívüli állapot, és újra rendesen működhetne a piac. Mi ugyanis kizárólag ebből élünk – mondta a szenttamási termelő.