2024. április 23., kedd
NBA

Négy szerb a drafton

Nyilvánosságra hozta az NBA annak a 205 játékosnak a nevét, akik bejelentkeztek a liga hagyományos nyári játékosbörzéjére. A 163 amerikai egyetemista és 42 nemzetközi kosaras nevét felvonultató listán 4 szerb szerepel. A Washington állambeli Gonzaga Egyetemen tanuló 20 éves Filip Petrušev sikeres egyetemi évek után a hírek szerint ügynök nélkül próbál szerencsét. Az öreg kontinensen játszók közül az Olimpiakoszban pallérozódó Aleksej Pokuševski, a hagyományosan jó nevelő Megából Nikola Mišković, a Partizanból pedig Uroš Trifunović reménykedik egy elitligás szerződésben.

Az eseményre június 25-én kerül sor.

A fiataloknak lemondták

Törölték a junior Euroliga, a Next Generation Tournament zárótornáját, amelyen a Partizan is részt vett volna. A Kölnben, május 21–24. között tervezett éremmeccseken a szerb csapat a spanyol Gran Canaria és címvédő Real Madrid, illetve a litván Rytas csapatokkal küzdött volna meg, ám a járvány miatt a szervezők kénytelenek voltak elállni a rendezéstől. Eredetileg a felnőtt Euroliga szezonját is Kölnben tervezték befejezni, ám a fiatalokat érintő döntés fényében egyelőre minden bizonytalan.

Iványi Dalma vezetőedző lesz Győrben

Iványi Dalma lett a Győr női csapatának vezetőedzője A klub tegnap hivatalos internetes felületein adta hírül, hogy a következő szezonban a 44 éves, 134-szeres válogatott klasszis ül majd a kispadon. „Egy-másfél éve érett bennem a gondolat, hogy kipróbálnám magam a legmagasabb szinten is, nagyon várom ezt a lehetőséget. A hozzám közel állók mind támogattak a döntésemben, amely egyben azt jelenti, hogy véget ért a megbízatásom a PVSK akadémiáján. Húsz év után elhagyom Pécset, és remélem, most jó ideig győri lakos leszek. Elsőként egészséges magabiztosságot, hitet és összetartást szeretnék alapként kiépíteni, és jó légkörben dolgozni” – nyilatkozta Iványi, hozzátéve, hogy párhuzamosan tovább dolgozik a női válogatott szakmai stábjában is. „Egy lendületes, fiatal stábot képzeltünk el a csapat élén. Próbálunk minél több magyarnak lehetőséget adni, építkező programot indítottunk el, ezért 3 plusz 2 éves szerződést ajánlottunk. A hosszú távú cél az, hogy bajnokok legyünk” – fejtette ki Fűzy András klubelnök, aki elárulta, hogy Székely Norbert szövetségi kapitányra tanácsadóként számít az egyesületben.

A 2014-ben visszavonult Iványi a PVSK-val és a PINKK-kel összesen tíz bajnoki címet és tizenegy kupaaranyat gyűjtött, emellett kétszeres Euroliga-bronzérmes. A válogatottal egy világ- és négy Európa-bajnokságon szerepelt. Ő volt az első magyar, aki pályára lépett az észak-amerikai ligában (WNBA), ahol a Utah Starzz, a Phoenix Mercury és a San Antonio Silver Stars együttesét erősítette.