2024. április 20., szombat

A fiatalok kevésbé fegyelmezettek

A szükségállapot bevezetése óta 7100 esetben szegték meg a polgárok az előírt intézkedéseket

Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója a Szerbiai RTV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a szükségállapot bevezetése óta 7100 esetben szegték meg a polgárok a foganatosított intézkedéseket. Ebből ezren idősebbek voltak 65 évnél. A lakosság létszámához viszonyítva  meglehetősen kedvező adatról van szó, annál inkább, mert napról napra kevesebb a kihágás.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A kimutatást elemezve rámutatott, hogy a tilalmat megszegő idősek száma a felére csökkent, a fiatalok azonban továbbra is fegyelmezetlenek. A 65 évnél idősebbek közül minden százezer főre 73 kihágás jut, míg a 18-65 év közöttiek esetében ugyancsak százezer lakosra 130 szabálysértés jut. Valamennyivel több, mint 120 ember szabálytalankodott kétszer, vagy annál többször a korlátozó intézkedések életbe léptetése óta. Versecen, Pirotban és Požarevacon 25 főt tartanak fogva, mert megszegték az előírásokat.

Házi karanténba eddig százezer ember kényszerült, jelenleg 15 ezren vannak otthoni elszigeteltségben. Rebić arra számít, hogy mind kevesebben szegjék meg a házi karantén szabályait. Emiatt a vétség miatt egyébként 844 személy ellen indítottak eljárást.

Legtöbben Kragujevacon, Zomborban és Prokupljéban tartották be a korlátozó intézkedéseket.