2024. április 19., péntek
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Régi idők majálisa

A koronavírus-járvány miatt az idei majálist, a húsvéti ünnepekhez hasonlóan, kénytelenek vagyunk a korábbi évektől eltérően ünnepelni. A hagyományos palicsi majális elmarad, ahogy minden nagyobb rendezvény és összejövetel is. Ezért e heti tárcánkban egy olyan napsütéses majálist idézünk fel, amikor szabadkaiak ezrei lepték el a Palicsi-tó partját, és számos sportrendezvényt tekinthettek meg vagy éppen vehettek azon részt.

Negyven évvel ezelőtt, 1980-ban, május elseje csütörtökre esett, ami négynapos munkaszünetet jelentett. Emellett éppen május elsejére ért véget az esős idő, amely két hétig tartott. Így az ünnepek alatt Szabadka szinte kiürült. A város apraja-nagyja gépkocsin, autóbuszom, kerékpáron, vagy éppenséggel gyalog indult a környékbeli közkedvelt kirándulóhelyekre. Erről a Magyar Szó május 3-ai száma a következőképpen számolt be:

„A szabadkaiak kedvenc pihenőhelye, a népszerű Sétaerdő elsején és másodikán gyermekzsivajtól volt hangos. Az alkalmi lacikonyhákban ínycsiklandozó falatokat kínáltak, az italárusok pedig finom üdítőket. A gyermekek kedvenc szórakozóhelye, a sétaerdei játszótér most rendkívül zsúfolt volt. Ezúttal azonban a gyerekek nem a játékszereket vették birtokukba, hanem a körhintát, meg a »szélsebesen száguldó« kis vonatot. Ha elfáradtak, akkor viszont az üdítőkön kívül ott voltak a cukorka-árusító bódék is…

A palicsi állatkert talán még sohasem volt ilyen zsúfolt. A szép időben rengetegen látogattak el ide, ebbe az egyre kellemesebb szórakozó- és pihenőhelyre. Sokan éppen lapunkból szereztek tudomást a néhány hónapos jegesmedve-bébiről, amely szinte egyedülálló egész Európában (ritka a fogságban született és életben maradt jegesmedvebocs), s látni akarták a kis mackót. Erre alkalmuk is nyílt, mert a kellemes időben a kis bébi állandóan kint tartózkodott és különféle »mutatványokkal« szórakoztatta a látogatókat.”

A fenti beszámolóban azt is hozzátették, hogy sokak számára a munka ünnepe nem volt pihenőnap, ugyanis a földművesek az addigi rossz időjárás miatt késtek a vetéssel, és az ünnepek alatt is igyekeztek bepótolni a lemaradást.

A Magyar Szó május 3-ai számának sportrovatában szintén volt egy beszámoló a Palicson zajló majálisról, ugyanis a tóparton számos sporteseményre is sor került. Ezer résztvevővel tartották meg a Kerékpárral a természetbe elnevezésű rendezvényt, melynek keretében fiatalok és idősebbek karikáztak ki Szabadkáról a palicsi sportparkba. A tavon hét hazai és egy magyarországi vitorlásklub hatvannégy csónakjának részvételével zajlott le a III. Palicsi regatta, de más sportágakban is rendeztek megmérettetéseket. 

„Az ünnepekre időzítették a munkássportjátékok keretében folyó tömeges sakkverseny döntőjét és más jellegű munkás sporttevékenység is folyt a munka ünnepén. A testnevelési érdekközösség felhívására 12 vállalati csapat versenyez kisfociban. 6 csapat tagjai tekeversenyen vesznek részt, s emellett 3–3 kosárlabda, illetve röplabdacsapat is benevezett a május elsejei tornára. Három textilipari vállalat, a Jovan Mikić, a Március 8. és a Mladost sporthorgász alosztályai jól sikerült sporthorgász versenyt tartottak a Palicsi-tavon. Végül és nem utolsósorban a nagy versenyek közül meg kell említeni Vajdaság és Szerbia több napos vitorlázó bajnokságát, amelynek befejezését ugyancsak az ünnepekre szervezték meg. Mondani sem kell, hogy a felsorolt versenyeken résztvevő aktív sportolók vagy dolgozók mellett több ezren üdültek az ünnepek alatt aktív pihenéssel, sportolással. Közülük sokan felkeresték a környező kirándulóhelyeket, főleg a szabadkai–horgosi homokvidék erdeit. Az idő kedvezett a természetjáróknak, az ízes falatok hívei pedig jó hangulatban ülték körül a bográcsot, a rostélyost. Elsején és másodikán a Kőrös-patak partján egyidőben 300–400 horgász áztatta a zsinórt” – írta a Magyar Szó.