2024. március 28., csütörtök

Könnyítés a bérlőknek

Nagybecskereken nem kell törleszteni az önkormányzati üzletterekért

A város tulajdonában levő üzletterek bérlőinek nem kell törleszteni, vagy az eddiginél alacsonyabb bérleti díjat fizetnek a koronavírus miatt bevezetett rendkívüli állapot ideje alatt – közölték Nagybecskerek önkormányzatából.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen helyzetbe kerültek a vállalkozóink. Emiatt szeretnénk ily módon is segíteni rajtuk, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot, és hogy az eddig megszokott ütemben folytathassák a tevékenységünket a rendkívüli állapot feloldása után – nyilatkozta Čedomir Janjić polgármester a Városi Tanács telefonos ülése után.

Az elfogadott záradék értelmében a Városi Lakásgazdálkodási Ügynökség, mint a város tulajdonában levő üzlethelyiségek gazdálkodója, engedélyt kapott arra, hogy bizonyos anyagi hátterű ösztönzést biztosítsanak a bérlőknek, a rendkívüli helyzetben felmerülő nehézségek leküzdésére.

Azok részére, akik a kormány intézkedései miatt kénytelenek voltak ideiglenesen leállni a munkával, lehetővé teszik a márciusi bérleti díj összegének a megfelezését. Áprilistól kezdve pedig, a rendkívüli helyzet megszüntetéséig, egyáltalán nem fizettetik meg az üzlettér használati díját. Akik a saját döntésükkel szüntették be a munkát, azok a márciusi bérlet felét kötelesek kifizetni, áprilistól pedig a lakbér tíz százalékát fizetik majd.

Azok a vállalkozók, akik márciusban dolgoztak, nekik a bérleti díj 75 százalékát kell fizetniük, az áprilisi díjszabást pedig számukra megfelezik. Lehetőség lesz arra is, hogy a vállalkozók több részletben törlesszék a bérleti díjat.

A városi válságtörzs közleménye szerint a nagybecskerekiek betartják a szerbiai kormány által hozott korlátozó intézkedéseket, és a helyzet stabil. Erről tanúskodik az is, hogy járvány nem terjed a vidéken és az országban történt fertőzések mindössze 0,3 százaléka köthető Nagybecskerek Város területéhez.

Čedomir Janjić polgármester ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy továbbra is türelemmel kell követni a helyzet alakulását, be kell tartani a rendeleteket és felelősséggel viszonyulni úgy a saját, mint embertársaink egészségéhez. Ellenkező magatartással ugyanis veszélybe sodorhatjuk az eddigi eredményeket.

Közben Nagybecskereken kezd az élet visszatérni a rendes kerékvágásba. Megnyíltak a városi piacok, hétfő óta pedig a fodrászszalonok is dolgoznak. Folytatódik a Lidl kereskedelmi lánc második nagybecskereki létesítményének az építése, és visszatértek a dolgozók a Bégán átívelő híd építőhelyére is.