2024. április 20., szombat

Szerényebb támogatási keret

A koronavírus-járvány miatt módosul a tartomány költségvetése

Több mint 5 százalékkal, vagyis 4,2 milliárd dinárral csökken a tartomány költségvetése a koronavírus-járvány miatt – olvasható a Vajdaság Autonóm Tartomány 2020. évi költségvetésének módosítási tervezetében. Eszerint a vajdasági büdzsé 77,8 milliárd dinárról 73,6 milliárdra csökken. 

A vajdasági büdzsé 77,8 milliárd dinárról 73,6 milliárdra csökken (Ótos András felvétele)

A vajdasági büdzsé 77,8 milliárd dinárról 73,6 milliárdra csökken (Ótos András felvétele)

Vajdaság idei költségvetésének ez lesz a második módosítása, korábban ugyanis a tartományi képviselőház azért változtatott az államháztartási pénzek elosztásán, mert a tartomány többletet könyvelhetett el. Az újonnan előállt helyzetben a tervezettnél nagyobb lesz a költségvetési hiány, a módosításra a nem tervezett veszteségek miatt van szükség. Miután az országban március 15-én kihirdették a rendkívüli állapotot, Vajdaság AT Kormánya április 7-én határozatot hozott a tartomány költségvetése végrehajtásának ideiglenes leállításáról. A vajdasági költségvetés átrendezésére vonatkozó tervezet megindoklása egyebek között azt is tartalmazza, hogy a köztársasági kormány számos intézkedést foganatosított a gazdaság támogatására, egyebek között lehetővé tette a cégeknek a személyi jövedelemadó befizetésének elhalasztását, valamint haladékot adott a nyereségadó előlegének törlesztésére is, ami azt jelenti, hogy egyúttal kisebbek lesznek a tartomány bevételei is. A folyó költségvetési bevételek 4,3 milliárd dinárral (6 százalékkal) csökkennek, főképpen az adókból származó összegek visszaesése miatt.

A világjárvány okozta válsághelyzetben Vajdaság nem számíthat a köztársaságtól 181,4 millió dinárra, amit a szabadkai Népszínház építésére fordítottak volna, 201,6 millió dinárral kevesebb jut a Vajdasági Rádió és Televízió tevékenységére, és 100 millió dinárral kevesebb az Újvidék – Európa kulturális fővárosa 2021-ben projektumra.

Más bevételek is csökkennek: az állami tulajdonban levő mezőgazdasági földterületek bérbe adásából tervezett összeg 325,3 millió dinárral lesz kisebb.

Ugyanakkor növekvőben az önkéntes átutalások, a polgárok és jogi személyek adományainak összege, a tartomány ugyanis a járvány kitörésekor célszámlát nyitott az egészségügyi dolgozók megsegítésére, ezen pedig a költségvetés módosításának tervezésekor több mint 30 millió dinár volt.

Az eredetileg tervezett folyó kiadások 4,16 milliárd dinárral csökkennek, a munkaviszonyban levők számára előirányzott kiadások azonban szinte semmit sem változnak, hiszen a béreket és más költségeket rendszeresen kifizetik, csak az utazási költségeket nem. A módosítási terv szerint a tartomány csökkenti a kiadásokat az ún. szakosított szolgáltatásokra, az utazásokra, különféle javítási munkálatokra stb., összesen 180,1 millió dinár összegben.

Szerényebbek lesznek a különféle támogatások is, és ezt legnagyobb mértékben a mezőgazdaság fogja megérezni: 584,28 millió dinárral kevesebb jut erre a célra. A tervezet szerint 199,8 millió dinárral kevesebbet fordítanak a szántóföldek rendezését és védelmét szolgáló támogatásokra, 323,3 millió dinárral kevesebbet falufejlesztésre, 61,1 millió dinárral kevesebbet erdészeti és vadászati kiadásokra. A Vajdasági Fejlesztési Ügynökség segítségével megvalósuló gazdaságfejlesztési támogatásokra 317,68 millió dinárral kevesebb jut, a versenyképesség serkentésére és a foglalkoztatáspolitika elősegítésére, valamint a turizmus fejlesztésére is 169,84 millió dinárral kevesebbet tudnak fordítani.

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság nem kevesebb, mint 2,07 milliárd dinárról lesz kénytelen lemondani: csökkenti a beruházásokat, némely idei projektumokról pedig teljesen lemond, tekintettel arra, hogy nem számíthat a köztársasági költségvetésben erre előirányzott összegekre. Ennek következtében a helyi önkormányzatok az idén nem tervezhetik a környezetvédelmi projektumok megvalósulását, csökkennek a beruházások a sportéletbe és ifjúságpolitikába, a vízgazdálkodásba, a mezőgazdaságba és a művelődési életbe is.

A korábban tervezettnél 288 millió dinárral kevesebb pénzt lehet fordítani népesedéspolitikai célokra. Az anyasági pótlék továbbra is 15 000 dinár lesz, de 300 millióról 100 millióra faragták le azt az összeget, mellyel a három- és négygyermekes családok életkörülményeit javítják.

Minden tartományi titkárság mérlegelte, melyek azok a projektumok és beruházások, amelyekről az előállt helyzet miatt le tud mondani, és milyen összeget tud átengedni a költségvetési tartalék számára. A titkársági döntések alapján készült el a költségvetés módosításának tervezete.

Még nem ismeretes, mikorra várható Vajdaság AT Képviselőházának ülése, amelyen a büdzsé átrendezéséről döntenek. A költségvetési rendszerről szóló törvény értelmében a tartományi büdzsé végrehajtását ideiglenesen legfeljebb 45 napra állíthatják le.

Hétfőn délután megerősítette a tartományi kormány Vajdaság 2020. évi költségvetésének módosítási javaslatát, amely elfogadásra a tartományi képviselőház elé kerül. A javaslat szerint a módosított büdzsé 73,6 milliárd dinár lesz, 4,2 milliárddal kevesebb a mostaninál.

A koronavírus-járvány okozta körülmények miatt Vajdaság AT kormánya 2020. április 7-én ideiglenesen leállította a tartomány költségvetésének végrehajtását. A testület a törvénnyel összhangban, a megadott határidőben tett javaslatot a büdzsé módosítására. Mivel a helyzetre való tekintettel a tervezettnél alacsonyabb szinten maradnak a tartomány bevételei, a kiadásokat is ehhez a tényhez igazították. A legnagyobb mértékű, 3,5 milliárd dináros csökkenés az átengedett adóbevételek tekintetében várható, a tartományi költségvetés ily módon járul hozzá a köztársasági kormány gazdaságpolitikájának érvényesítéséhez. Az adományok, transzferek és segélyek előirányzott összege 577,3 millió dinárral lesz kisebb.

A költségvetés módosításával nem csökkennek az egészségügyi kiadások, és a tartomány folytatni tudja a népesedéspolitikai intézkedések megvalósítását is.

A folyó kiadások észszerűsítésével és a prioritások átrendezésével a tartományi büdzséből finanszírozhatják a legfontosabb beruházásokat, mint amilyen a jégvédelmi rendszer korszerűsítése, a Kamenica-3 egészségügyi létesítmény, valamint a kishegyesi és a topolyai szennyvíztisztító építése és más projektumok.