2024. április 19., péntek

Sport a mai napon

Habár túlzásnak nevezhetjük a BBC 2006-os értékelését, miszerint Andre Agassi világviszonylatban minden idők leghíresebb sportolója volt, másfél évtizedes távlatból azért elmondhatjuk, hogy pályafutása során kevés teniszező vonzott annyira kiérdemelt figyelmet, és járult hozzá olyan mértékben sportága népszerűsítéséhez, mint a tarka öltözéke miatt Paradicsommadárnak is becézett Las Vegas-i sportoló.

Agassi 1970. április 29-én született a nevadai nagyvárosban, vagyis ma ünnepli 50. születésnapját. Pályafutása során nyolc Grand Slam-tornát nyert, és még hét döntőt játszott, 1996-ban olimpiai bajnok volt, tizenhétszer győzött az 1000-es rangú tornákon, és nyert egy évzáró mestertornát is. Ő az egyetlen, aki mind a négy GS-tornán, az olimpián és az évzárón is bajnok tudott lenni, a kettő egyike (Rafael Nadal a másik), aki minden GS-titulus mellé az olimpiai aranyat is begyűjtötte, és a sportág történetében a nyolc egyike, aki mind a négy nagy tornán diadalmaskodott.

Andre apja Emmanuel Agaszjan örmény származású öklöző volt, aki Irán színeiben lépett fel az 1948-as és az 1952-es olimpián, és aki Las Vegasban, családnevét Agassira váltva, pincérként dolgozott. Fiában gyorsan felismerte a tenisztehetséget, otthonuk udvarában teniszpályát is építtetett, majd amikor Andre 9 éves lett, elvitte Bradentonba a híres Bollettieri-akadémiára. Ott kiderült, hogy nem állhatja a tábor költségeit, Nick Bollettieri azonban a kölyök tehetségét látva ingyen is befogadta. Andre rövidesen úgy határozott, hogy felhagy az iskolával, és életét a tenisznek szenteli. 15 évesen kezdett versenyezni, 17 évesen nyerte első tornáját, 18 évesen harmadik volt a ranglistán, 19 évesen győzött az évzáró mestertornán, 21 évesen Wimbledon bajnoka lett. Két évre rá nyert a US Openen, 1995-ben első fellépésén az Australian Openen, majd végül 1999-ben a Roland Garoson is. Számos nagy meccse közül kiemelhető az 1992-es wimbledoni döntő, amikor Goran Ivaniševićet öt játszmában győzte le. Nemcsak a füvet utálta, hanem azt is, hogy Londonban kötelező fehér szerelésben játszani, amiért 21 éves pályafutása során hétszer el sem utazott Londonba. Utolsó nagy sikere, immár veteránként, a 2004-es Cincinnati volt, amikor a serleghez vezető úton öt kiemeltet is felülmúlt.

Magánélete is vonzotta a médiát. Kapcsolatban volt több hírességgel, akik közül elsősorban a 28 évvel idősebb Barbra Streisand énekes- és színésznő volt a legnevesebb. Kétszer nősült, 2001 óta a szintén hírneves teniszező Steffi Graf a felesége. Üzleti érzékkel is meg volt áldva, a talán legismertebb befektetése a Star Cafe vendéglőlánc volt, amelyet további hírességekkel, Szeles Mónikával, Joe Montanával, Shaquille O’Neallel és Wayne Gretzkyvel alapított.