2024. április 20., szombat

Mama-rajz nem csak édesanyáknak

Csík Mónika verse bekerült a Katetéka oktatási segédanyagai közé

Nemrég lapunk újságíró-lektora, Csík Mónika Mama-rajz című verse bekerült a Katetéka hitoktatási tudástár segédanyagai közé. A vers az anyák napja témakörében feldolgozott tananyagok között szerepel. Már nem először fordul elő, hogy egyik verse bekerül a tananyagok közé. Erről és a karanténban való alkotásról kérdeztük.

Honnan szereztél tudomást arról, hogy a Katetéka segédanyagjai között szerepel a Mama-rajz című versed?

Levélben keresett fel Miklya Zsolt költő, a Katetéka szerkesztője, és a hozzájárulásomat kérte ahhoz, hogy a Mama-rajz című versemből készítsenek két tankockát. Amiatt esett éppen erre a versre a választása, mert az elsősorban pedagógusoknak szánt Katetékán igyekeznek az

aktuális ünnepekhez is digitálisan megoldható feladatokat készíteni, és ezt a játékos feladatot a versemből a közelgő anyák napja apropóján állították össze.

Milyen érzés volt, amikor megtudtad?

Megörültem a lehetőségnek, megtisztelőnek éreztem. Fontos dolog, hogy ne csak a szerző révén, hanem a pedagógusok, az óvoda, az iskola révén is megismerkedhessenek a gyerekek a kortárs irodalommal. Az efféle, foglalkoztató feladatok pedig játékosan hívják fel a fiatalok figyelmét az irodalmi művekre, sok esetben inspirálva őket akár azok továbbgondolására, akár azok feldolgozására. Remek versmegzenésítések, szavalatok születhetnek-születnek ily módon, fejlesztve a kreativitást és az alkotói kedvet, nem utolsósorban segítve az alkotások továbbéltetését.

Volt már rá példa, hogy egy iskolai tankönyvben szerepelt egy versed, novellád?

– A belgrádi Tankönyvkiadó Intézet gondozásában 2018-ban megjelent Anyanyelvápolás az általános iskolák 6. osztálya számára című tankönyvben nemcsak versem olvasható, hanem egy interjúrészlet is, a köznyelvi beszéd illusztrálására. Berényi Emőke készítette velem az interjút napilapunkba a gyerekversek hazai fogadtatásáról, és érdekesség, hogy a tankönyvbe került interjúrészlethez Bicskei Anikó remekelt egy személyre szabott rajzot az interjúzás képi megjelenítésére.

Jelenleg dolgozol-e valamilyen köteten?

Jelenleg többnyire kertészkedem, ha akad egy kis szabadidőm, azt legszívesebben a virágaimra fordítom. Az alkotói energiáknak érzésem szerint nem kedvez ez az időszak, ami persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem írok. Születnek időnként új alkotások, amik beillenek egyik-másik formálódó kéziratba, és inkább csak elhatározás, hozzáállás kérdése, hogy melyik kéziratkezdeménynek ülök majd neki legelőbb, hogy nyomdakészre csiszolgassam.