2024. április 17., szerda

Segítség a Magyarországon érettségizőknek

A bejelentések értelmében az érintett diákok május 3-án hagyhatják el az országot – Visszatérésükkor nem kényszerülnek vesztegzárba Szerbiában

A szerb kormánynak csütörtökön kellene meghoznia azt a döntést, amely lehetővé tenné, hogy a Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és az Aleksandar Vučić köztársasági elnök közötti keddi tárgyalás kiteljesedjen és megteremtődjön annak a lehetősége, hogy az érintett szerbiai diákok átjussanak Magyarországra, ahol május 4. és 21. között szervezik meg az érettségi vizsgákat. Nagyjából 150 olyan vajdasági diák van, aki Magyarországon folytatja középiskolai tanulmányait, most érettségiznie kellene, ám a járvány miatt jelenleg Szerbiában tartózkodik, míg 190-re tehető azoknak a diákoknak a száma, akik szerbiai középiskolában folytatják tanulmányaikat, az országban érettségiznek, ám emelt szintű érettségit szeretnének tenni Magyarországon.

Pásztor István (Fotó: Ótos András (archív))

Pásztor István (Fotó: Ótos András (archív))

– A köztársasági elnökkel folytatott beszélgetés során mindenekelőtt arról volt szó, hogy az érintett diákok miként léphetik át az országhatárt, illetve miként térhetnek vissza az országba, de úgy, hogy ne rendeljék el vonatkozásukban a vesztegzárat. A köztársasági elnök nyitott volt arra, hogy megszülessen a megoldás és a dolgok mostani állása szerint csütörtökön kerül elfogadásra az a kormányrendelet, amely ezt a kérdést szabályozza. Ez a kormányrendelet lenne hivatott lehetővé tenni, hogy az érettségizők, valamint szüleik, május 3-án, azaz vasárnap, amikor a jelenlegi helyzetállás szerint kijárási tilalom lesz hatályban, eljuthassanak a horgosi határátkelőre, ahol a diákok kizárólag kíséret nélkül léphetik át az országhatárt, vagyis szüleik nem kísérhetik át őket. A határ másik oldaláról szervezetten juthatnak el a diákok a kívánt magyarországi településre – nyilatkozta az államfővel folytatott tárgyalást követően lapunknak Pásztor István.

A VMSZ elnöke érdemesnek tartotta elmondani azt is, hogy szintén ennek a kormányrendeletnek a terén ezek a diákok úgy térhetnének vissza Szerbiába, hogy nem rendelnék el számukra a karantént. A részletek a következő egy-két napban válnak teljesen egyértelművé. Jelenleg folyamatban van az egyeztetés a részletekről a szerbiai kormánnyal és a magyarországi kormányzattal. Fontos nyomatékosítani, hogy a diákoknak egyedül kell átlépniük a szerb–magyar országhatárt, senki nem kísérheti át őket, ám magyar oldalon, közvetlenül a határvonalon, megkapnak minden szükséges segítséget.

A VMSZ elnöke a Pannon Tv-nek nyilatkozva azt is hozzátette, hogy a vonatkozó kormánydöntés minden részletre kitér majd, mindenekelőtt arra, hogy milyen dokumentumokra lesz szükség, valamint arra, hogy miként és hol kell eljárni annak érdekében, hogy az érintettek élhessenek a lehetőséggel.

Pásztor István arra kért minden érintettet, hogy figyeljék a különböző kommunikációs csatornákat, amelyeken a következő napokban rendszeresen és idejében tájékoztatnak a fejleményekről, illetve a részletekről, beleértve ebbe a határátlépéssel kapcsolatos pontos szabályokat.