2024. április 19., péntek

Ma ismét piac Topolyán

Enyhülő járványügyi helyzetben új községbeli fertőzött
(Herceg Elizabetta felvétele)

(Herceg Elizabetta felvétele)

A járványügyi helyzetben meghozott rendelkezések enyhítése után az elmúlt héten az óvintézkedéseket betartva a község falvaiban megtartották a hetipiacot, a kereslet és a kínálat mindenütt igen gyér volt. Topolyán a márciusi bezárást követően ma népesül be ismét a piactér.

A péntek délelőtti újabb bevásárlási rohamot, banki, postai sorban állásos ügyintézést követően a hétvégi kijárási tilalom idején nagy nyugalom volt a városban. Pénteken és vasárnap este a 65 évnél idősebbek az előírásokat betartva használták ki az engedélyezett egészségügyi sétát. A földművesek az elmúlt napokban is végezték a tavaszi munkálatokat, viszonylag ritkán a munkagépeket vontató traktorok zaja, esténként pedig az egészségügyi dolgozókat támogató, a városközpontban emeletes házakban lakók tapsa verte fel a kisváros zaját.

Az emberek nagy része feszülten figyeli a járvány terjedésével, enyhülésével és a rendelkezések változásával kapcsolatos híreket, de sokan igyekeztek a kijárási tilalom napjait a családi ebédek köré szervezni, a szerencsésebbek az udvaron lazítottak, vagy a kertben, jóleső munkával töltötték a bezártság napjait.

A www.covid19.data.gov.rs hétvégi adatai szerint Topolya községben – a Szerbiában márciusban elsőként igazolt, éppen topolyai fertőzött és azóta kigyógyult beteg jegyzése óta – 16 igazoltan fertőzött polgárt tartanak nyilván. A hivatalos kimutatás szerint a község területén jelenleg 52-en vannak házi karanténban, ez a szám jelentős csökkenést mutat az előző hetekhez viszonyítva.

Mint megírtuk, a vírus a község falvaiban is megjelent, egy héttel ezelőtt egy bajsai lakosról bizonyosodott be, hogy megfertőzött az új koronavírussal, most pedig egy tünetmentes bácskossuthfalvi hölgy elsődleges tesztje, a törletmintája lett pozitív, így azonnal az Újvidéki Vásáron kialakított ideiglenes kórházba szállították.

Tegnaptól a Szabadkai Közegészségügyi Intézet ügyeletes orvosai információkat adnak a koronavírussal kapcsolatban a 064/100-9276 telefonszámon mindennap 8–22 óra között azon személyek számára, akik az Észak-bácskai körzetben, Szabadkán, Topolya és Kishegyes községekben élnek.