2024. április 23., kedd

Készenlétben és felelősségteljesen

Vajdaság területén két koronavírussal fertőzött beteget tartanak nyilván a szociális intézmények

A szabadkai Gerontológiai Központba látogatott kedden Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkár, hogy az intézmény jelenlegi helyzetéről érdeklődjön. A sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a keddi nappal bezárólag az ország területén 713 koronavírussal fertőzött személy van a szociális intézményekben elhelyezettek körében. Hozzátette, nem számít a helyzet további súlyosbodására.

– A szociális intézményekben összesen 149 alkalmazott fertőződött meg, a felhasználók közül pedig 564-en betegedtek meg. Vajdaságban két beteg van, az egyik a moholi idősek otthonából egy nagymama, akinek a legutóbbi teszteredménye negatív lett, és remélhetőleg hamarosan visszatér majd a közösségbe. A másik beteg a bácskossuthfalvi Otthon – Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet alkalmazottja, aki még a rendkívüli állapot bevezetése előtt szabadságra ment, mert 28 napos önkéntes karanténba vonult horvátországi útja után. Ő nem volt kapcsolatban egy alkalmazottal és védenccel sem azóta – nyilatkozta Predrag Vuletić.

A tartományi titkár a közép- és dél-szerbiaihoz viszonyítva jelentősen jobbnak ítélte meg a tartományban uralkodó jelenlegi helyzetet, ami elmondása szerint az elmúlt négy év eredményének köszönhető.

Nenad Ivanišević és Predrag Vuletić (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Nenad Ivanišević és Predrag Vuletić (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Az elmúlt mandátum ideje alatti befektetések és tevékenységek során azzal szembesültünk, hogy a rendszer felelősségteljes és készenlétben áll. Dicséret illeti a szociális intézmények alkalmazottait, igazgatóit, a szakembereket és az egészségügyi dolgozókat, mert a megfelelő pillanatban fejezték ki szakmaiságukat és emberségüket ebben az egész bolygót érintő helyzetben – mondta a tartományi titkár. Kiemelte, hogy az influenzajárvány ideje alatt tett, a szociális intézmények látogatására vonatkozó ajánlás, a megfelelő bánásmód részét képezik.

– A rendkívüli állapot bevezetése előtt és után is készen állunk az ilyen helyzetekre. A köztársasági kormány rendeleteinek megfelelően a bácskossuthfalvi és a moholi intézmény is készen álltak a karanténra, akárcsak az újvidéki, a verbászi, a palánkai és a veterniki otthonok. A rendkívüli állapot és a kijárási tilalom lejártával is teljes mértékben tartani fogjuk magunkat a most foganatosított utasításokhoz – fogalmazott Predrag Vuletić.

Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy már a rendkívüli állapot bevezetése előtt is tárgyalásokat folytattak az intézkedésekről.

– Kulcsfontosságú döntés volt az egységeink teljes lezárása, a bentlakók közül senki nem mehet ki az épületből és látogatót sem fogadhatnak. A személyes távolságtartás ezen formája nem könnyű feladat, viszont nagyon lényeges. Az alkalmazottaknak már március 13-án elmagyaráztuk a betegségre utaló jelek korai bejelentésének fontosságát, valamint rokonaik külföldön tett utazásaira vonatkozó értesítéseket, megértettük velük a városi, a tartományi és a köztársasági intézkedések jelentőségét. Minden alkalmazott aláírásával megerősítette, hogy betartja az utasításokat és bejelentést tesz a fent említettekről. Rendszeres beszélgetéseket folytattunk a szakszervezettel ez ügyben. Nem szégyen megbetegedni, de ha véletlenül valakinél ez bekövetkezik, mások is megfertőződhetnek. Szabadka önkormányzata a tartományi és a köztársasági kormánnyal együtt az első naptól kezdve segíti intézményünket, első kézből kaptunk tőlük eszközöket, melyeket a mai napig használunk. Az építkezési munkálatok zavartalanul és veszélytelenül folytatódnak nálunk – magyarázta az igazgató.

Nenad Ivanišević kiemelte, hogy semmilyen utasítást nem kaptak az idősotthonokra vonatkozó intézkedések enyhítéséről, azok után, hogy a kormány engedélyezte a 65 évnél idősebb polgárok napi egy órás kijárását.

– Véleményem szerint a szociális védelemmel foglalkozó intézményekben nem kell enyhítéseket tenni. Azt gondolom, legalább még két hétig kell türelmesnek lennünk, figyeljük a szakemberek javaslatait és naponta kapcsolatban állunk a közegészségügyi intézettel is. Nem kellene tönkretenni az eddigi 40 nap erőfeszítéseit egy-egy napi félórás sétával. Addig, amíg erről csak ajánlás fogalmazódik meg, ragaszkodni fogok az eddigi utasítások betartatásához. A bentlakók közül senki sem ellenkezik vagy panaszkodik, tudatában vannak a helyzet súlyosságának, illetve annak, hogy minden megszorítás az ő érdeküket szolgálja. Tudják, hogy őket védelmezzük önmagunktól. Igyekezni fogunk olyan biztonságos majálisozást teremteni nekik, mely során jól érzik majd magukat – nyilatkozta az igazgató.