2024. április 20., szombat

Tizenhárom településen osztanak csomagot

Magyarkanizsa község rászorulói jutnak segítséghez, élelmiszereket és tisztálkodási szereket kapnak

Mintegy harminc aktivista gyűlt össze hétfőn kora reggel a horgosi tűzoltóotthon udvarában, ahol a már elkészített segélycsomagok sorakoztak. Onnan kezdték meg az osztást azoknak a szociálisan rászoruló családoknak, egyéneknek, akik a legkiszolgáltatottabbak ebben a helyzetben. Az egy hónapra elegendő élelmiszert és tisztálkodási szereket tartalmazó zacskókat sebtében autóba pakolták, és kiszállították a házakhoz, az első napon Horgoson, a továbbiakban pedig a község mind a tizenhárom településén hasonlóan járnak el. A határ menti faluban ott volt Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, valamint Nebojša Rakić alpolgármester is. A polgármester lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az önkormányzat ebben a helyzetben is igyekszik kiemelt figyelmet fordítani a rászorulókra.

– A községi törzskar a szociális központ és a Vöröskereszt sugallatára úgy döntött, hogy beszerez még 1800 ugyanolyan csomagot a rászorulóknak, mint amilyeneket a közelmúltban a kisnyugdíjasok kaptak. Ezeket olyan családoknak, egyéneknek osztják szét az aktivisták mind a tizenhárom, Magyarkanizsa községhez tartozó településen, akik valamilyen formában benne vannak a szociális ellátórendszerben. Közöttük roma családok, nagycsaládosok, valamint a népkonyha felhasználói is most kapnak csomagot – fejtette ki Fejsztámer Róbert.

– A népkonyha munkája most egy hétig szünetel, mivel pihentetnünk is kell azokat az embereket, akik eddig önkéntesen végezték ezt a hatalmas munkát. A nyugdíjasokéval teljesen megegyező tartalmúak az összekészített zacskók, amelyekben tisztítószerek találhatóak, illetve külön száraz élelmiszerek. Bízom benne, hogy jelentős segítség ez a rászoruló családoknak – fejtette ki a polgármester, akitől megtudtuk azt is, hogy a csomagok tartalmát közbeszerzésen keresztül vásárolták meg, értékük egyenként 2200 dinárt tesz ki, így az összköltségük nagyjából 4 millió dinárra rúg, amelyet természetesen külön közbeszerzési eljárással vezettek le azokkal a gyorsítási lehetőségekkel, amelyeket az állam lehetővé tett számukra. Kérdésünkre válaszolva azt is elmondta, hogy a községbeliek nagyon fegyelmezettek, aminek köszönhetően eddig egyetlen regisztrált fertőzöttet sem tartanak számon a község területén.

– Amellett, hogy az első hetekben még migránsok is voltak a község területén, ráadásul a miénk a legnagyobb szerbiai határátkelőhely, amely most újra szerencsésen megnyílt az ingázók előtt, ilyen értelemben jól tartjuk magunkat. A piacok megnyitásakor tapasztaltuk, hogy akadtak olyanok, akik nem viseltek maszkot és kesztyűt a vásárlók közül, de úgy látom, hogy a közvállalataink és az önkénteseink segítségével nagyon sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy felhívjuk a polgárok figyelmét arra, hogy bár a szabályokon országos szinten enyhítettek, továbbra is mindenféleképpen tartanunk kell magunkat azokhoz az előírásokhoz, amelyeket a köztársasági törzskar javasol – emlékeztetett Fejsztámer Róbert.

Ha már Horgoson jártunk, megnéztük, hogy mi a helyzet a határon. Kora reggel azt tapasztaltuk, hogy zavartalan az átkelés. Magyarországra reggel nyolckor csupán néhány autós és motorkerékpáros tartott, visszafelé azonban valamennyivel több autót láttunk.

– A hétvégén a kormány felé megkeresés érkezett Pásztor István elnök úr részéről. Mindazok, akik pénteken még 28 napos karantént kaptak, megnyugodhatnak, mert visszavonják ezt az intézkedést, továbbá hétfőtől mindez operatív szinten is rendeződni látszik – tette hozzá a határátlépés kapcsán a magyarkanizsai polgármester.