2024. április 20., szombat
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Edzeni már szabad

Hosszú idő után először adott jelet magáról a Serie A. Olaszországban továbbra is súlyos problémákat okoz a járvány, de az új megbetegedések száma csökkenőben van. Giuseppe Conte miniszterelnök vasárnap este jelentette be a járvány miatti intézkedések enyhítését, a többi között azt is, hogy a profi csapatsportokban május 4-étől engedélyezett az egyéni, 18-ától pedig a csapatszintű edzések megtartása. Sajtóértesülések szerint a március eleje óta szünetelő bajnokság június elején folytatódhat, így a Serie A zárt kapuk mögött akár augusztusban véget is érhet.

Spanyolországból is jó hírek érkeznek. A Cadena Cope rádiócsatorna nem hivatalos információi szerint a La Ligában is május 4-étől lehetséges az egyéni tréningek elvégzése, 18-ától kisebb csoportokban, június 1-jétől pedig a megszokott formában edzhetnek a csapatok. A spanyol élvonalbeli bajnokság folytatása június közepére várható.

A FIFA öt cserét tervez

Brit médiaértesülés szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a járvány hatására azt tervezi, hogy háromról ötre növeli a cserélhető játékosok számát egy mérkőzésen. Erről a The Sun című lap írt tegnap forrásmegjelölés nélkül. Az újság szerint a FIFA arra kérte a sportág szabályalkotó testületét (IFAB), hogy sürgősségi eljárás keretében döntsön a módosításról. A javaslat szerint a jelenleg szünetelő idény végéig a csapatok a megszokott három helyett öt játékost is cserélhetnének – ezzel segítenék a futballistákat, akikre az idény újraindulása után várhatóan zsúfolt program vár. Egyelőre sem a FIFA, sem az IFAB nem reagált a megjelent hírre.

Az IFAB-ban a négy brit – angol, skót, walesi és északír – szövetségnek egy-egy, a FIFA-nak négy szavazata van. A szervezet eddig azt közölte, hogy a jelenleg futó sorozatokat a 2019/20-as szabályokkal kell végigjátszani.

Dél-Amerika: vb-selejtező szeptembertől

A Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) bejelentette, hogy a kontinensen szeptember elején kezdődik a 2022-es világbajnokság selejtezősorozata. Az 1. fordulóra március végén került volna sor. A formátum nem változik, a tízcsapatos mezőnyben minden válogatott kétszer játszik mindegyikkel. A klubcsapatok számára kiírt Libertadores-kupa és Copa Sudamericana folytatásának időpontja egyelőre nem ismert, csak az biztos, hogy a CONMEBOL mindkettőt be akarja fejezni.

Újraindul a lezárt belga bajnokság?

Akár újraindíthatják a már lezárt belga labdarúgó-bajnokságot. A hivatásos liga szervezetei tegnap, kétszeri halasztás után videokonferencia keretében találkoznak majd először azt követően, hogy a járvány terjedése miatt április 2-án befejezettnek nyilvánították a bajnokságot, és kihirdették a Club Brugge bajnoki címét. Egy „kiskapu” azonban nyitva maradt, miszerint ezt a döntést még jóvá kell hagynia a felső két osztály 24 csapatának, amelyek közül korábban 17 már hetekkel ezelőtt a szezon lezárását szorgalmazta. Éppen emiatt van még arra esély, hogy mégsem lesz jogerős a lezárásra vonatkozó határozat, hanem az érintettek – elsősorban pénzügyi szempontokat figyelembe véve – dönthetnek úgy is, hogy inkább folytatják a pontvadászatot. Úgy is rendelkezhetnek, hogy a folytatás kérdését elnapolják, és várnak a belga kormány újabb rendelkezéseire és iránymutatásaira.

A belga volt az első bajnokság, amelynek folytatását a világjárvány miatt úgy törölték, hogy közben bajnokot is hirdettek.