2024. április 16., kedd
SPORTHÍREK

Wilander támogatja Federer ötletét

TENISZ

A hétszeres Grand Slam-bajnok Mats Wilander támogatja Roger Federer ötletét, mely szerint ideje lenne egyesíteni a férfi és a női tenisztornákat szervező ATP-t és WTA-t. „Én vagyok az egyetlen, aki szerint eljött az ideje a férfi- és női tenisz egyesítésének?” – tette fel a kérdést a svájci sztár. „Nem arról beszélek, hogy a versenyeket is egyesíteni kellene a pályán, hanem a két szervezetet, amelyek felügyelik a profi tornákat.” Az 55 éves Wilander közölte, a kombinált tornák révén a fiatalokat is jobban fel lehetne futtatni. „A járvány nagy lehetőség arra, hogy újraépítsük a tenisz imázsát. Federer, Nadal és Đoković áll a reflektorfényben, de a fiatalokra is szükségünk van, és több közös versennyel ők jobban az előtérbe kerülnének. A koedukált tornák révén egyszerűsödnének a tévés közvetítési és a szponzori szerződések is. Jelenleg a nézőknek két külön helyre kell fizetniük, ha ugyanarról a versenyről férfi- és női meccseket is látni akarnak.” Wilander kifejtette, hogy a teniszrajongók átlagéletkora 50 év felett van, ezért minden eszközt meg kell ragadni, hogy a fiatalokhoz is közelebb vigyék a sportágat.

Nadal borúlátó

Borúlátóan nyilatkozott a folytatásról Rafael Nadal, a spanyolok 19-szeres Grand Slam-bajnok teniszsztárja. „Pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy hamarosan visszatér minden a normális kerékvágásba. Mi, teniszezők minden héten utazunk, hotelekben szállunk meg, repülünk országról országra. Hiába lennének zárt kapusak a tornák, a szervezéshez rengeteg emberre van szükség, úgyhogy nemzetközi szinten komoly problémákat látok” – jelentette ki a világranglista második helyezettje egy online beszélgetésben, amelyet a spanyol szövetség szervezett. „Remélem, hogy hónapokról van szó, amíg megoldódik a válság, és nem évekről. Gazdaságilag is rosszul állunk, sokan elvesztik a munkájukat, és szomorú látni a halálozási adatokat.”

Thiem inkább a rászorulókon segítene

Nem rajong a járvány miatt bajba jutott teniszezők megsegítésének ötletéért az osztrák Dominic Thiem, a férfi világranglista harmadik helyezettje. A világelső Novak Đoković nyolc napja közölte, már egyeztetett Roger Federerrel és Rafael Nadallal arról, hogy közösen létrehoznának egy pénzügyi alapot, amellyel a top 100 játékosai segíthetnének a 250. és 1000. hely közöttieknek, akik csak a versenyeken megszerezhető pénzdíjakból élnek. „Én egyetlen teniszezőről sem tudok, aki a túlélésért küzd, egyikük sem fog éhen halni” – jelentette ki a 26 éves Thiem. „Sokan vannak köztük ugyanakkor, akik számára nem a sport az első, és nem élnek profihoz méltóan. Nem értem, miért kellene nekik pénzt adnom, én inkább azokat támogatnám, akik valóban rászorulnak” – mondta a háromszoros Grand Slam-döntős, hozzátéve, egyik topjátékos sem ajándékba kapta a vagyonát, és mindannyian keményen megküzdöttek a sikerért.

SÍUGRÁS

Planicán kétszer repülnek

Ha a körülmények lehetővé teszik, az új síugróidény augusztusban Courchevelben a nyári sorozattal indul, amely októberig tart, míg a téli szezon november 21-én, immár hagyományosan, a lengyel Wisłában kezdődik, és március 28-án Planicán ér véget. A fentiről a Nemzetközi Síszövetség (FIS) döntött, a naptárt pedig május 18-án a síugróbizottság véglegesíti.

Az idény központi eseményei az újévi négysáncverseny, a február 23-a és március 7-e közötti oberstdorfi helyszínnel tervezett északi vb, míg a márciusban elmaradt planicai sírepülő-vb-t december 11-e és 13-a között pótolják be. Mivel a páratlan években az idény hagyományosan a szlovéniai óriássáncon zárul, ha verseny egyáltalán lesz, gyors egymásutánban Planicán kétszer is repülnek.

ATLÉTIKA

Elhunyt a híres gyalogló

Minden idők egyik legjobb gyaloglója, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok német Hartwig Gauder a napokban, 65 éves korában, szívinfarktusban hunyt el. Gauder 50 kilométeres gyaloglásban az NDK színeiben 1980-ban nyert olimpiai aranyat, 1987-ben Rómában világbajnok, 1986-ban pedig Stuttgartban Európa-bajnok lett. Gauder 1954. november 10-én a Stuttgarthoz közeli Vaihingenben született, a család pedig hat évvel később a keletnémet Illmenauba költözött, ahol házat örököltek. Az atléta szívpanaszokkal bajlódott, és 1997-ben átültetéssel új szívet kapott. Ezt követően többször is indult a New York-i maratonon, és az első átültetéses ember lett, aki megmászta a japán Fudzsi-hegyet. Az utóbbi időben vesegondokkal is küzdött, és az infarktus a csütörtöki dialízis közben érte.

SAKK

Carlsen kikapott

A világbajnoki címvédő Magnus Carlsen vereséget szenvedett az 5. fordulóban, de így is megőrizte vezető helyét az általa életre hívott online sakkversenyen. A norvégok nagymestere a Chess.24 beszámolója szerint a vasárnapi játéknapon a holland Anish Girivel szemben botlott, aki a rövidített játékidejű partikból álló párharcban 2,5:1,5 arányban diadalmaskodott, a tornán első győzelmét aratva. A másik párban az iráni Alireza Firouzja ugyancsak 2,5:1,5-re nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave-val szemben, szintén először besöpörve a három pontot, amely a négy – egyformán 15 perces alapidejű – partiban kivívott sikerért jár.

A viadalon kilenc nap után Carlsen 11 ponttal vezet, a második helyen álló amerikai Hikaru Nakamurának 10 pontja van. Utóbbi az 5. forduló tegnapi programjában honfitársával, Fabiano Caruanával, az orosz Jan Nyepomnyascsij pedig a kínai Ting Li-zsennel találkozott.