2024. április 24., szerda
VÍZILABDA

A horvátok újra medencében

Andrej Plenković horvát miniszterelnök még csütörtökön ismertette kormánya döntését, miszerint április 27-étől jelentősen könnyítenek a koronavírus-járvány eddigi korlátozásaihoz képest. A profi sportolók is szerepelnek a „kedvezményezettek” között, így szigorú feltételek mellett a horvát vízilabdaélet is újraindulhatott, igaz, egyelőre csak a legmagasabb osztályú versenysorozatok résztvevői használhatják az uszodákat, azaz 10 férfi- és 6 női csapat.

Miloš Ćuknak, a szerb válogatott zágrábi idegenlégiósának ugyan július 1-jéig szól a szerződése, a Sportski žurnalnak viszont elmondta, nem sok lehetőséget lát már arra, hogy visszatér a horvát együtteshez: „Ha újra is indul a bajnokság vagy a Bajnokok Ligája, egyelőre nem tudni, milyen felállításban szerepelnek a csapatok. Az OSC ugye gyakorlatilag feloszlott, jelen állás szerint a Mladost is legalább öt meghatározó játékos nélkül marad. A folytatásnak már nem lesz köze az elkezdett idényhez.”

A zágrábi együttes jól állt a kényszerpihenőt megelőzően, gyakorlatilag biztosította helyét a BL nyolcas döntőjében, borítékolható volt, hogy megnyeri a regionális ligát és a hazai bajnokságot is, ennek ellenére némi adósságot felhalmozott a játékosok irányába, eddig nem teljesítette maradéktalanul a szerződésben foglaltakat. „Az egyesület főszponzora maga Zágráb, ami eddig rendkívül jól működött, ám a várost az utóbbi időben a koronavírus-járvány mellett több földrengés is sújtotta, ami tovább nehezíti a helyzetet. Kérdés, hogy a továbbiakban mennyi jut majd a sportra. De nem csak itt, a vízilabda és a hozzá hasonlóan kevésbé népszerű sportágak a közeljövőben várhatóan még inkább háttérbe szorulnak majd” – tette hozzá Ćuk.

Egyelőre nem tudni, a szerbiai csapatok és a válogatott mikor kezdheti újra a vízi edzéseket.