2024. március 28., csütörtök
MILYEN ÜTEMBEN ENYHÜL MAJD A SZIGOR?

Május 8-án megindulhat a városközi tömegközlekedés

Május 4-étől újabb enyhítésekre számíthatnak a szerbiai polgárok, melyeket a koronavírus-járvány megfékezésére foganatosítottak az országban. A Blic és a Novosti összegzése szerint meghatározták az előzetes dátumokat a vendéglátóipari létesítmények újranyitása, a városközi buszjáratok újraindítása és az óvodák megnyitása esetében is.

Május 4-én, hétfőn várhatólag újra kinyitnak a kávézók és az éttermek. A zárt részekben kötelező lesz a szájmaszk használata, kerthelyiségben pedig a szociális távolság betartása. Ugyanettől a naptól engedélyezik a csoportos edzéseket, de csak a szabadban. 

Május 8-ától beindítják a tömegközlekedést: a városi- és a városközi autóbuszjáratokat, valamint a vasúti forgalmat. A Blic hozzáteszi, hogy a városi tömegközlekedés nem indul be egyidejűleg a városokban, hanem a járványtani helyzet függvényében engedélyezik, vagy késleltetik. A jelenlegi állás szerint Kragujevacon és Újvidéken május  4-én, Belgrádban és Nišben pedig május 8-án indulhatnak be a városi járatok.

Május 8-ától megnyílhatnak a bevásárlóközpontok, 11-étől pedig az óvodák, továbbá a fizetős napközik az alsós diákok számára.

A Novosti értesülése szerint a légi közlekedés május 18-án startol. 

A Blic napilap arról is tudomást szerzett, hogy a tervek szerint a május 1-jei ünnepi hétvégén a nyugdíjasoknak jóvá hagynak majd egy órás sétát, valamint a továbbiakban a szokásos hajnali vásárlási idejüket az eddigi helyett hajnali 5 és reggeli 8 óra közötti időszakra helyeznék át.

A sajtó megjegyzi, hogy ezek előzetes információk, melyeket még meg kell erősíteni a válságtörzs és az államfő találkozóján, majd a kormánynak is jóvá kell hagynia.