2024. április 19., péntek

Óvatos újraindulás

Hétfő óta megnyithatnak a fodrászatok és az edzőtermek is

A rendkívüli állapot kihirdetése óta eltelt több mint egy hónapban az életünk sem a megszokott mederben haladt. A döntéshozók az elmúlt héten enyhítettek a vírus terjedését megállítani, illetve lassítani hivatott intézkedéseken, és a hétvégi kijárási tilalmat követően hétfőn tovább enyhültek a szabályok, és bővült azon üzletek száma, amelyek megnyithattak a vendégek előtt. Az élet, úgy tűnik, kezd visszatérni a megszokott medrébe, és hétfő óta többek között a fodrászatok, az edzőtermek, a kozmetikai szalonok is újra fogadhatják kuncsaftjaikat.

A fodrászatokban az előírások betartása mellett újraindult a munka (Fotó: Benedek Miklós)

A fodrászatokban az előírások betartása mellett újraindult a munka (Fotó: Benedek Miklós)

Szabadka központjában az enyhítések ellenére több helyen továbbra is sorokat láthatunk. A posta, a bankok előtt továbbra is sorok kígyóznak, ugyanakkor például a Szerbiai Villanygazdaság szabadkai kirendeltsége előtt is hosszú sor keletkezett – az emberek szemmel láthatóan igyekeznek eleget tenni számlabefizetési kötelezettségüknek, és ezért hajlandóak akár több órán át várakozni. Időnként kisebb sorok alakulnak ki a pékségek, gyógyszertárak, drogériák előtt is, viszont ezek leggyakrabban rövid idő alatt megszűnnek.

A városban működő fodrászatok óvatosaknak tűnnek, mivel ottjártunkkor még hivatalos értesítést nem kaptak arról, hogy pontosan milyen szabályok betartása mellett fogadhatják kuncsaftjaikat. Hétfőn reggel a Zsinagógával szemben lévő Brigitta fodrászszalon is megnyitott a vendégek előtt, és az üzletvezető, Jenei Brigitta szerint a higiéniai feltételek szigorú betartásával működnek.

– Hivatalos értesítést sehonnan sem kaptunk, úgyhogy minden információt magunk igyekszünk beszerezni. Kapcsolatban vagyunk más fodrászatokkal, és egymás között megbeszéljük a dolgokat, valamint az interneten keresztül tájékozódunk. Így ollózzuk össze, hogy milyen szabályokat kell betartanunk. Az előírások szerint maszkban és kesztyűben kell dolgoznunk, ami nekünk nem okoz gondot, kesztyűt korábban is használtunk. Emellett a kuncsaftjainknak is csak maszkban és kesztyűvel szabad belépniük az üzletünkbe. A helyiségeinket korábban is rendszeresen fertőtlenítettük, és a munkaeszközeinket is sterilizáltuk, úgyhogy ebben nincs nagy különbség. Viszont ami újdonság, hogy belépéskor a vendégeink lábbelijét is fertőtleníteni kell. A mi üzletünk harminc négyzetméter, és két külön helyiségünk van, úgyhogy egyszerre két vendéget tudunk fogadni. A kuncsaftjainkkal előzetesen egyeztetünk időpontot, így elkerüljük a tolongást, és most úgy tűnik, hogy az elkövetkező néhány napban kicsit több lesz a munkánk – fogalmazott Jenei Brigitta, aki azt is elmondta, hogy a női fodrászatok csupán akkor tudnak kifizetődően működni, ha egyszerre több vendéget is tudnak fogadni, és a korlátozások miatt bizony továbbra is bevételkieséssel számolnak.

A bankoknál továbbra is hosszú sorok várták a polgárokat (Fotó: Benedek Miklós)

A bankoknál továbbra is hosszú sorok várták a polgárokat (Fotó: Benedek Miklós)

A Brigitta fodrászszalonban tehát előzetesen egyeztethetnek időpontot a kuncsaftok, viszont a városban lévő több fodrászat előtt is láttunk várakozókat. A Centar férfifodrászatban a megszokott módon folyt a munka, azzal a különbséggel, hogy a dolgozók maszkkal az arcukon és kesztyűben végezték a munkájukat, illetve a soron következő kuncsaftok nem az üzlethelyiségben lévő padokon ültek, hanem az üzlet előtt várakoztak.

A fodrászatok mellett az edzőtermek is megnyithattak a hétfői nap folyamán. Ám ha a fodrászatoknál azt mondtuk, hogy óvatosak, ez az edzőtermek esetében fokozottan igaz. Az edzőtermek nagy része már a rendkívüli állapot kihirdetése előtt bezárt, és úgy tűnik, hogy sokuk esetében a megnyitás is későbbre tolódik.

A Body Fix fitneszstúdió a napokban ünnepelte fennállásának egyéves évfordulóját, ám az újranyitásra csak május negyedikén számíthatunk. Az edzőteremről Marko Tikvicki vezető nyilatkozott lapunknak.

– A rendkívüli állapot kihirdetése napján zártunk be, viszont azt megelőzően is rövidített munkaidővel, szigorú biztonsági intézkedések mellett működtünk. A kapcsolatot az ügyfeleimmel az elmúlt hónapban videón és üzeneteken keresztül tartottam. Hivatalos értesítést vagy útmutatást nem kaptunk a megnyitással kapcsolatban, de tisztában vagyunk a helyzettel és az azt kísérő kockázatokkal, és ugyanúgy, ahogy korábban is tettük, igyekszünk mindent megtenni a megelőzés érdekében – fogalmazott Marko Tikvicki.

Beszélgetőpartnerünk emellett elmondta, hogy a maszk és a kesztyű használata kötelező lesz az edzőtermükben.

– Amint megjelent az első szerbiai vírusos megbetegedésről szóló hír, beszereztünk kézfertőtlenítőket, illetve a gépek fertőtlenítéséhez szükséges szereket. Belépéskor mindenkinek fertőtlenítenie kellett a kezét, és edzés után a gépeket is fertőtlenítettük. Ez utóbbi korábban is így volt. Jómagam maszkban és kesztyűben dolgozom a jövőben, és a vendégeink is kesztyűben edzenek, valamint maszkot is kell viselniük, ha azt a gyakorlatok lehetővé teszik – nyilatkozta Marko Tikvicki.

Mint megtudtuk, több kuncsaftja jelezte, hogy visszatérne, viszont olyanok is akadnak, akik továbbra is az online módszert alkalmazzák. A Body Fix fitneszstúdió az eddigiek során is előzetes egyeztetéssel működött, és egyszerre csak egy vendéget fogadott, ami a jövőben sem fog változni, sőt két foglalkozás között több időt hagynak, hogy fertőtleníteni, illetve szellőztetni tudják a helyiségeket.

A Body Fittel szemben a Segment edzőterem már hétfőn megnyitotta ajtóit a vendégek előtt, akik telefonon keresztül nagy számban érdeklődtek a lehetőség iránt. Gulyás Csaba, az edzőterem tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy a kialakult helyzet miatt tovább szigorítanak a higiéniai szabályokon.

– Hivatalos helyről nem kaptunk értesítést a nyitásról, de a világhálón megtalálhatók a szükséges információk. Korábban is fontosnak tartottuk a higiéniát, de most különösen odafigyelünk rá. A bejárathoz lábfertőtlenítőt raktunk. A munkásainknak maszkkal és kesztyűvel is rendelkezniük kell. Kézfertőtlenítőnk eddig is volt, és a gépeket is mindenki fertőtlenítette edzés utána. Kötelező a törülközőhasználat, de ez eddig is szintén kötelező volt. Sok embernek hiányzott már az edzőterem, és rengeteg telefonhívást kaptunk. Majd a nap folyamán meglátjuk, hogy mennyien jönnek el. Az edzőink az elmúlt egy hónapban is aktívak voltak, a Facebookra rendszeresen tettünk ki videókat olyan edzésekről, amiket otthon, az udvarban és a szobában is el lehet végezni – fogalmazott Gulyás Csaba.

Nyitókép: A fodrászatokban az előírások betartása mellett újraindult a munka (Fotó: Benedek Miklós)