2024. március 29., péntek

Még nincs vége a csatának

Szabadkán 49 koronavírussal fertőzött személy van – Kedden megnyílik a bolhapiac

A hétfői nappal bezárólag Szabadka Város területén 49 személynél mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget, a vírus okozta szövődményekben pedig egy ember vesztette életét, áll Bogdan Laban, Szabadka polgármesterének, a Szabadka Város Válságkezelő Törzskara parancsnokának a nyilvánossághoz intézett hétfői nyilatkozatában.

Mint hangsúlyozta, a szerb kormány rendeletével összhangban, hétfőtől könnyítő intézkedéseket foganatosítanak.

– Az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba Szabadkán, a következő lépés a vállalatok munkarendjének visszaállítása lesz, ugyanakkor meg kell szoknunk az új elővigyázatossági intézkedéseket. A csatának még nincs vége, ezért nem lazulhatunk el, mert az nem kívánt helyzetet teremthet – áll a polgármester sajtónyilatkozatában.

Bogdan Laban megemlítette, hogy a nyugdíjasok hétfőtől mindennap 18 óra után egy órát sétálhatnak, az épületek és a helyiségek fertőtlenítése rendszeres, a Városi Közigazgatási Hivatalban az ügyfélszolgálati központ továbbra is működik, az önkéntesek segítségnyújtása is folytatódik, eddig 1200 idős polgárnak segítettek eljuttatni az élelmiszereket.

Az óvodák megnyitását illetően elmondta, hogy még várni kell a minisztérium utasításaira. Minden épületben elvégezték a helyiségek fertőtlenítését, lekaszálják a füvet és készen állnak a megnyitásra, és az előírt utasításokkal összhangban fognak cselekedni.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

A Városi Válságkezelő Törzskar hétfőn délután kiadott rendeletében engedélyezte a vállalkozások egy részének működtetését Szabadkán. Ennek értelmében a fodrászati és a kozmetikai szolgáltatásokat nyújtó egységek, valamint az edzőtermek, masszázs- és szépségszalonok hétfőtől szigorú egészségügyi óvintézkedéseket betartva folytathatják munkájukat. A szerencsejátékok szervezői is hétfőtől folytathatják tevékenységüket 400 négyzetméternél nem nagyobb objektumokban. Minden fent említett helyen kötelező a védőmaszk, a kesztyű és a kézfertőtlenítő szer használata, a felületeket, eszközöket minden használat után fertőtleníteni kell, akárcsak a helyiségeket. Azokat az alkalmazottakat vagy vendégeket, akiknél felmerül a fertőzöttség gyanúja, például: lázas, köhög, nehezen lélegzik, a vállalkozónak ki kell küldenie az üzlethelyiségből, és meg kell kérnie arra, hogy jelentkezzen az illetékes betegellátóban. A válságtörzs külön utasítást adott ki a fodrász- és szépségszalonok, valamint az edzőtermek és fitneszklubok működtetéséhez.

Kedden reggel hét órától megnyílik a Tržnica Részvénytársaság által működtetett bolhapiac is. A vásárlóknak és az eladóknak egyaránt védőfelszerelést kell viselniük ottlétükkor, illetve tartaniuk kell a kétméteres távolságot egymástól. A nyugdíjasok csütörtökön vásárolhatnak be hajnali 4-től reggel 7 óráig.

Nyitókép: (Fotó: Patyi Szilárd)