2024. április 26., péntek

Jó lenne már visszazökkenni

Magyarkanizsán is várják a tilalmak feloldását

A már több mint egy hónapja tartó, folyamatosan újabb megszorításokat hozó intézkedésekből már sokunknak elege van. A legbosszantóbb a bizonytalanság, hogy mikor milyen újabb rendelkezést hoznak. Idősnek, fiatalnak, munkásnak és vállalkozónak, diáknak egyaránt nehéz. Kinek ezért, kinek azért. Az egy-kéthetes kényszerpihenő még áldásos hatással is volt azokra, akik az eddigi lótás-futásban élve most egy kicsit lazíthattak, otthon maradhattak. Most már azért legtöbbünk szeretne visszatérni a régi kerékvágásba.

A magyarkanizsai piacon már árulhatnak az őstermelők (Jenei Klementina felvétele)

A magyarkanizsai piacon már árulhatnak az őstermelők (Jenei Klementina felvétele)

A vírus eddig Magyarkanizsa községet elkerülte, a járókelők, akik ügyes-bajos dolgaikat intézték, kesztyűben és szájmaszkban álltak hosszú sorokban a gyógyszertárak, boltok, bankok és főleg a posta előtt, ahol gyakran több mint egy órát is várakoztak. A kezdeti félelmet már felváltotta a türelmetlenség és a düh, az értelmetlennek látszó szigorító intézkedések jogosságának kétségbe vonása. Igaz, most már egy-két engedményt is élvezhetünk. Például a bezárt piac újra kinyithatta kapuit az őstermelők és a vásárlók előtt. Eddig online piacokon lehetett beszerezni a szükséges dolgokat, de csütörtökön már a magyarkanizsai piacon is virágokat és zöldségeket is vásárolhattak, az emberek is megjelentek, nem úgy, mint hetekkel ezelőtt, amikor kongott az ürességtől a piac.
A tóthfalusi Dukai Virágkertészetben nem állt meg a munka. Az elültetett virágokat gondozni kellett, az élet utat tört magának és nem is hagyták azt elsorvadni, még ha kétséges is volt, hogy az értékesítés hogyan zajlik majd. Az interneten követni lehetett a feltöltött képekből, hogy a virágkínálat az elmúlt évekhez hasonló, a megszokott bő választék most is adott. Kezdetben a házhoz szállítással próbálkoztak, ami egy jól bejáródott gépezetté vált, de merőben más volt az eddigi szokástól. Dukai Tivadar párjával, Arankával jelent meg a magyarkanizsai piacon rengeteg virággal. Muskátlit, petúniát és számtalan kis, a kertbe és a balkonokba való növényt kínáltak eladásra.
– A várakozásainkkal ellentétben minden jól sikerült. Tartottunk attól, hogy nem lesz akkora kereslet a virágokra, mint az előző években, vagy hogy nehézségekbe ütközik majd az értékesítés. Kezdetben csak házhoz szállítással tudtuk eljuttatni a portékát, de voltak, akik házhoz is eljöttek a környező falvakból. Most, hogy újra árulhatunk a piacon, úgy tűnik, nem volt okunk a félelemre, mert ide is eljönnek az emberek, de a házhoz szállítás is jól működött, úgyhogy nincs okunk panaszra – magyarázta a termelő.
Az idősek azonban, akik nem mehetnek a piacra, mert a kijárási időben az éppen nem működik, igencsak elkeseredettek. A falvakban élők még csak-csak elvannak a tágas udvaraikban, de a tömbházakban más a helyzet. A kiadós sétákhoz szokott idősebb generáció legfeljebb a közös udvarig merészkedhet le hosszabb időre és vannak, akik úgy érzik, kiszorították őket az életből. Puskás Károly naponta többször is sétát tett, akár a Tisza-partig, most pedig már jó ideje benn tölti ideje nagyobb részét.
– Csak egy a baj, nem találok 300 méteres kötelet, hogy a derekamra kössem, nehogy többet menjek, mint amennyit szabad. Nem találok birkanyíró ollót, pedig már nyiratkoznom is nagyon kellene. Kedden voltam sétálni, kb. hét óra körül, akkor négyen voltunk kinn a Fő téren. Nagyon megalázónak tartom ezt a helyzetet. Miért nem büntetik ott a szabálytalankodókat, ahol nem tartják be a rendeleteket? Közben a bezártságban úgy legyengültem, hogy alig bírok menni – mondta elkeseredetten a nyugdíjas.
A diákoknál is érdekes helyzet alakult ki. A péterrévei Pecsenke Viktória most lett volna ballagó.
– Négy éven keresztül laktam albérletben Magyarkanizsán, egy héttel ezelőtt azonban végleg felmondtam. Nem volt értelme fenntartani, hiszen úgy tűnik, az iskolapadba már nem ülünk vissza. Kezdetben azt hittük, ez csak egy-két hét lesz és titkon még kicsit örültünk is annak, hogy nem kell a táskával a hátunkon battyogni, de aztán rájöttünk, hogy az online oktatás semmivel sem könnyebb. Sőt, a barátainkkal sem találkozhatunk. Az pedig, hogy négy éven át vártuk a legszebb eseményt, hogy majd büszkén és csinosan elballagunk, a mi életünkből kimarad – mondta Viktória.
A magyarkanizsai és a község minden településén élő emberek törvénytisztelők, de a türelem fogyóban van és mindenki azt várja, hogy az élet végre visszatérhessen a régi kerékvágásba. Hogy mit változtatott rajtunk a kijárási tilalom, az majd csak azután derül ki.
@sz=j
@foto = Jenei Klementina
@kep = A magyarkanizsai piacon már árulhatnak az őstermelők