2024. április 23., kedd

Mi lesz veled, Szuperliga?

A hétvégén az Arena Sport kijelentése után rekordgyorsasággal bejárta a szerb sportsajtót a hír, miszerint a Szuperliga már május végén folytatódhat. A tévécsatorna kijelentését arra a nem hivatalos információra alapozta, hogy a Crvena zvezda és a Partizan futballistái állítólag május 4-én újra edzésbe állhatnak, bő két héttel ezután pedig már mérkőzéseket játszanának. Napilapunk az információ megjelenése után felkereste Palágyi Szabolcsot, a topolyai TSC vezérigazgatóját, aki a következőket mondta a Magyar Szónak: „Továbbra sincs hivatalos információnk. Ahogy az ország vezetői kijelentik, hogy lehetséges a folytatás, mi is készen állunk majd. Szerintem mindezek után időt kell adni a csapatoknak és a játékosoknak, hogy felkészüljenek a meccsekre, mert különben fennáll a sérülések veszélye. Ha egyáltalán felmerül a folytatás lehetősége, akkor valószínűleg zárt kapus mérkőzésekre kell számítani.”

Palágyi kijelentését nem sokkal később dr. Predrag Kon epidemiológus is alátámasztotta a koronavírussal kapcsolatos hivatalos sajtótájékoztatón. A járványügyi szakértő elmondta, továbbra is rendkívüli állapot van az országban, a kijárási korlátozásokat pedig fokozatosan enyhítik majd. „Ezek a korlátozások mindenkire, így a sportolókra és sporteseményekre is vonatkoznak. Fokozatosan fogunk enyhíteni a biztonsági előírásokon, de figyelemmel kell követni a vírus terjedését. Az élet valószínűleg nyáron tér vissza a normális kerékvágásba, de a fertőzés veszélye továbbra is fennáll majd” – zárta mondandóját Kon.

MAGYARORSZÁG

Júniusi határidő

Az MLSZ elnöksége pénteken úgy döntött, hogy amennyiben a kormány részben vagy egészben feloldja a korlátozásokat, úgy a férfi és a női élvonalbeli bajnokságot legkésőbb június 13-án folytatják. A szövetség közleményében szó szerint az áll, hogy „a kormányrendelet megjelenésétől számított 20. napot követő első szerdától vagy szombattól” játszhatnak ismét a csapatok. Az NB I. mellett a magyar kupa is sorra kerülhet, mindkét nemnél az elődöntők következnek.

NÉMETORSZÁG

A Bundesliga rajtra kész

A német liga (DFL) közleménye szerint minden készen áll arra, hogy a Bundesliga már május 9-én folytatódjon – amennyiben a kormány részéről zöld utat kapnak. A DFL vezérigazgatója, Christian Seifert ugyanakkor azt is elmondta, a tévétársaságok akkor is kifizetik a közvetítési jogdíjakat, ha a járvány miatt mégsem sikerül befejezni az idei szezont. Bár hivatalos információ továbbra sincs a német élvonal újraindításáról, jelzésértékű lehet, hogy Bajorország és Észak-Rajna-Vesztfália tartományok vezetői korábban elmondták, amennyiben a csapatok betartják a szigorú egészségügyi és biztonsági előírásokat, részükről nincs akadálya a futballmérkőzések rendezésének. A DFL ezt követően kidolgozta a bajnokság újraindításának feltételeit: eszerint maximum 213 hivatalos személy lehet jelen egyszerre a stadionban, ahol azonkívül további 109 biztonságért felelős személy tartózkodhat. Szurkolók az arénákon kívül sem gyülekezhetnek, fertőzés esetén pedig azonnal értesítik a hatóságokat, de a csapat többi tagja ebben az esetben sem kerül automatikusan karanténba.

HOLLANDIA

Se bajnok, se kieső

Idén nem hirdetnek bajnokot a holland bajnokságban, továbbá kieső és feljutó csapatok sem lesznek az első és a másodosztály között – számolt be pénteki döntéséről a holland sportági szövetség (KNVB) a hivatalos felületein. A 25 forduló után jobb gólkülönbségének köszönhetően éllovas Ajax nem kapja meg az aranyérmet, ellenben a második helyezett Alkmaarral együtt indulhat a BL következő kiírásában. Az El-kvótákat a tabella 3., 4. és 5. helyezettje, vagyis a Feyenoord, a PSV és a Willem II kapja meg. A KNVB határozatának legnagyobb vesztese a hatodik Utrecht, amelynek hátránya egy meccsel kevesebbet játszva mindössze három pont volt a Willem II mögött. Eric Gudde, a holland sportági szövetség igazgatója a Voetbal International beszámolója szerint biztosította az Utrechtet, hogy a klub anyagi kárpótlást kap majd a KNVB-től az őt hátrányosan érintő döntés miatt, akárcsak a másodosztály első két helyezettje, a Cambuur és a De Graafschap, amelyek nem jutnak fel az élvonalba – az Eredivisie utolsó két helyén végző csapat, az ADO Den Haag és az RKC Waalwijk pedig nem esett ki.

UEFA

Két terv

Az UEFA alapvetően két forgatókönyvre készül a nemzetközi kupasorozatok befejezését illetően. A szövetség közlése szerint mindkét tervezet szerint a nemzeti sorozatok indulnának hamarabb, de az egyikben azokkal párhuzamosan folytatódna a BL és az El is, míg a másik forgatókönyv szerint hagynák befejezni a nemzeti pontvadászatokat és kupasorozatokat, aztán augusztusban kerülne sor a BL és az El végjátékára. A szövetség újra nyomatékosította: a nemzeti tagszervezeteknek arra kell törekedniük, hogy befejezzék a hazai versenyfutásokat. Emellett iránymutatásokat dolgozott ki annak meghatározására, miként kell döntést hozni a következő szezon nemzetközi szereplőiről, amennyiben valahol nem tudják befejezni az idényt. Az UEFA szerint ebben az esetben a BL- és El-indulókat „sportszakmai szempontok alapján és átlátható eljárás útján” kell meghatározni. Ennek kapcsán arra figyelmeztetett, fenntartja a jogot magának arra, hogy megtagadja az indulást azoktól a kluboktól, amelyeket „nem objektív, átlátható és megkülönböztetéstől mentes eljárás alapján választották ki”.