2024. április 26., péntek

Selejtezők nélkül a nagyversenyekre!

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) végrehajtó bizottságának pénteki döntése értelmében júniusban sem lehet mérkőzést rendezni, törölték a férfi Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát, így a sorozat a decemberi négyes döntővel folytatódik. Ez azt jelenti, hogy a csoportjában második Veszprém ott lesz Kölnben, míg a Szeged búcsúzott a sorozattól. A hölgyek budapesti BL final fourjának szeptemberi időpontján egyelőre nem változtattak, az viszont előfordulhat, hogy a negyeddöntőt közvetlenül előtte rendezik meg, e tekintetben később dönt a testület. Az EHF-kupákat berekesztették, és eldőlt az is, hogy törlik a férfi vb- és női Eb-selejtezőket is – két utóbbi azt jelenti, a magyar férfiválogatott a januári Európa-bajnokságon elért helyezésének köszönhetően automatikus részvevője a 2021-es egyiptomi világbajnokságnak, míg a lányok 2018-as Eb-helyezésük miatt lehetnek ott az idén decemberben esedékes kontinensviadalon. Ugyanakkor a szerb férficsapat kedvezőtlen helyzetbe került, nem jutott ki a vb-re, számukra a selejtező jelentette volna az egyetlen esélyt. A szerb női válogatott viszont ott lesz a norvég–dán közös rendezésű Európa-bajnokságon, amelynek sorsolását június 18-án tartják Bécsben.

Az EHF tehát mindkét szakág esetében a legutóbbi Eb végeredményét vette alapul a továbbjutók megállapításánál. Ezek alapján a férfiaknál Szlovénia, Németország, Portugália, Svédország, Ausztria, Magyarország, Fehéroroszország, Izland, Csehország és Franciaország jutott ki az észak-afrikai tornára. Spanyolország, Horvátország, Norvégia, Dánia és a házigazdák válogatottja már eddig is biztos résztvevőnek számított. A nőknél Franciaország, Oroszország, Hollandia, Románia, Svédország, Magyarország, Montenegró, Németország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia, Lengyelország, Csehország és Horvátország csatlakozott a házigazda Norvégia és Dánia csapatához.

Márciusban selejtező

A nemzetközi szövetség (IHF) szombaton döntött az olimpiai selejtező tornák sorsáról, eldőlt, hogy a győri kvalifikációt jövő március 19. és 21. között bonyolítják le. A magyarok Kazahsztán, Szerbia, valamint a címvédő Oroszország válogatottját fogadják, és az első két helyezett jut ki a tokiói játékokra. Győr mellett a spanyolországi Llíriában és a montenegrói Podgoricában lesz női torna.

A férfiak hasonló selejtezőjét Franciaországban, Németországban és Norvégiában rendezik, az új időpont 2021. március 12–14.

Rasmussen visszatér Lengyelországba

Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott januárban menesztett szövetségi kapitánya visszatér Lengyelországba, és a bajnoki címvédő Lublin vezetőedzője lesz. A dán szakvezetőt képviselő ChampSport nemzetközi sportügynökség pénteki bejelentése szerint Rasmussen szerződése két idényre szól. Az edző 2010 és 2016 között a lengyel női válogatottal kétszer is világbajnoki negyedik helyezést ért el. Klubcsapatnál legutóbb a 2015/16-os szezonban dolgozott, amikor bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyert a román Bucurestivel. A 21-szeres bajnok MKS Lublin tavaly és idén is az első helyen végzett a lengyel élvonalban. A Bajnokok Ligája legutóbbi idényében pont nélkül búcsúzott a csoportkör után, majd átkerült az EHF-kupa csoportkörébe, ahol egy ponttal szintén utolsó lett.