2024. április 24., szerda
TV – SPORTCSATORNÁK

Archív műsorok és e-sport

A járvány a televíziós sportcsatornákra is óriási hatással van. A sportszerető közönség már tűkön ülve várja, mikor láthat újra élő közvetítést valamilyen eseményről. Megbízható információkkal sajnos senki sem rendelkezik, de a szolgáltatóknak továbbra is biztosítaniuk kell a 24 órás műsorsugárzást. Arról, hogy mindez miként lehetséges ebben a helyzetben, Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója nyilatkozott egy podcastadásban.

A közvetítésekkel kapcsolatos legnagyobb probléma jogi eredetű. Általában minden szerződés az adott esemény évének utolsó napjáig tart archív közvetítési jogot, ezért nagyon nem mehetünk vissza az időben. Most olyan engedményeket kaptunk, amikkel lehetőségünk van ismételni a 2016-os nyári olimpiát, a 2018-as téli olimpiát, de az UEFA válogatottakért felelős marketingigazgatója gyakorlatilag mindent elérhetővé tett számunkra. Azokat az eseményeket próbáljuk felidézni, amik pozitív gondolatokat váltanak ki az emberekből, mert erre most különösen nagy szükség van. A legtöbb esetben nem a televíziós csatornáknál, hanem a sportági szervezeteknél van az ismétlési jog. Különösen jól jöhet most a 2017-es budapesti vizes vb” – mondta Székely, aki mondandóját kiegészítette azzal, hogy az e-sportos közvetítések most nagy segítségnek számítanak. Magyarországon a Sport TV a Nemzeti Sport Online-nak azt írta, folyamatos tárgyalásokat folytatnak az új sportjogok megszerzését illetően, így például a minszki MMA-gálát is műsorra tűzték.

A helyzet Szerbiában sem kíméli a sportcsatornákat. A programajánlók böngészése során az Arena Sportnál feltűnően sok „best of műsort” találhatunk – legyen szó kézilabdáról, kosárlabdáról, labdarúgásról vagy vízilabdáról. Emellett olyan extra adások sugárzására is sor kerül, mint a Red Bull Air Race ismétlése, az Arena Sport 5-ön pedig egész nap sporttal kapcsolatos dokumentumfilmeket vetítenek. A szituációt talán a Sportklub használta ki a lehető leggyorsabban: a csatorna lecsapott a fehérorosz labdarúgó-bajnokságra, amely Európában egyedüliként folytatta versenyfutását. A Sportklub a futball mellett főként kosárlabdameccseket és tenisztornákat ismétel.