2024. március 29., péntek

Bolsonaro elmozdítását szorgalmazták az egyházak tisztségviselői

Jair Bolsonaro brazil elnök felmentésére irányuló alkotmányos eljárás megindítását szorgalmazta hétfőn közös nyilatkozatában a Brazil Keresztény Egyházak Országos Tanácsa (CONIC) és az egyházi Iustitia et Pax Bizottság, azzal vádolva őt, hogy felelőtlenül kezeli a koronavírus okozta példátlan válsághelyzetet.

A Kathpress katolikus hírügynökség a CONIC honlapján megjelent írásból idézve közölte: az egyházak képviselői szerint Bolsonaro a konfliktust "prédikálja", félretájékoztat, és tagadja az egészségügyi hatóságok által javasolt intézkedések tudományos értékét ahelyett, hogy egyesítette volna az országot és élére állt volna a járvány elleni küzdelemnek.

A többi között katolikus, lutheránus, anglikán és ortodox egyházak képviselői bírálták Bolsonarónak a kormányzók és polgármesterek - járvány további terjedését fékezni hivatott - intézkedéseivel szembeni "állandó ellenállását".
 

A felhívás, amely egyértelmű utalást tesz az elnök elmozdítására szolgáló különböző alkotmányos lehetőségekre, kiemeli, hogy a demokratikus intézményeknek és a civil társadalomnak egyértelműen állást kell foglalniuk és haladéktalanul cselekedniük kell a demokrácia védelmében.

Az egyházak képviselőinek egyik fontos érve az volt, hogy Bolsonaro nemrég részt vett egy fővárosi tüntetésen, amelynek résztvevői katonai puccsot, valamint a brazil kongresszus és a legfelsőbb bíróság bezáratását követelték. Az ügyben egyébként vizsgálatot indult, hogy kiderüljön, kik szervezték a megmozdulást. A helyi sajtó az elnök fiait sejti a háttérben, akik közül az egyik törvényhozási tag.

Bolsonaro április közepén menesztette a koronavírus-járvány miatt általános karantént szorgalmazó Luiz Henrique Mandetta egészségügyi minisztert. A kialakult politikai káoszban pénteken lemondott Sérgio Moro igazságügy-miniszter is. Moro a többi között azzal vádolta Bolsonarót, hogy le akarta állítani a saját maga, illetve a fiai ellen folyó vizsgálatokat, beavatkozott a jogérvényesítésbe, és politikai válságot teremtett a koronavírus-járvány és gazdasági recesszió közepette. Az elnök ugyanakkor tagadta ezt.

Az egyházak képviselői közös nyilatkozatukban a pandémia következtében elmélyülő társadalmi-gazdasági krízisre is figyelmeztettek. Kifogásolták azt is, hogy az elnök vétót emelt egy a rászorulók megsegélyezését célzó törvény ellen is. Hangsúlyozták, hogy a munkanélküliség szintje és az éhezők száma riasztó mértékben megnőtt. Bírálói szerint Bolsonaro kormányának prioritásai között a bankok és a vállalatok megmentése szerepel.

Brazíliában eddig 63 100 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4286-an haltak bele a SARS-Cov-2 koronavírus okozta Covid-19 betegségbe.