2024. április 25., csütörtök

Kampányra készülnek a pártok

A koronavírus-járvány enyhülésével egyre valószínűbbnek tűnik Szerbiában a megbetegedés megfékezése érdekében bevezetett rendkívüli állapotnak a feloldása, s ezzel együtt az annak bevezetése előtt megkezdődött választási folyamatnak a folytatása is. A hétvégén már megjelentek a médiában az első becslések a leendő általános választások lehetséges időpontjával kapcsolatban. A belgrádi Blic napilap nem hivatalos értesülései szerint a tervek szerint július 5. és 19. között tartják meg a szavazást. Mindez persze csak akkor lesz lehetséges, ha véget ér korábban a szükségállapot.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A napilap a döntéshozókhoz közeli hírforrásra hivatkozott, s arra emlékeztetett, hogy az eredeti tervek szerint tegnap szavazott volna Szerbia a köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati választásokon, a COVID-19 azonban áthúzott minden korábbi tervet.

Ivica Dačić külügyminiszter is közölte a témával kapcsolatos álláspontját. Mint mondta, semmilyen megegyezés nincs egyelőre, nem is volt szó a választások időpontjáról, de logikusnak tartaná, ha hamarosan feloldanák az országban a rendkívüli állapotot, ezzel egyidejűleg kezdetét vehetné a választási kampány is, s magát a szavazást még az esztendő első felének vége előtt, azaz június végéig megtartanák. Hangsúlyozta, hogy semmilyen információi nincsenek ezzel kapcsolatban, nem is beszélt senkivel a témáról, magánvéleményét közölte csupán.

A köztársasági elnök visszautasította annak lehetőségét, hogy az elképzelhető dátumokról kezdjen elmélkedni egyik hétvégi nyilatkozatában. Aleksandar Vučić azt mondta, egyelőre nem foglalkoztatja ez a kérdés, most a koronavírus legyőzése a cél, választások akkor lesznek, amikor a járványhelyzet okozta problémák megoldódnak. Kifejtette, a voksolás időpontja kizárólag a szerbiai alkotmányos és törvényes rendelkezésektől függ majd, semmilyen külső nyomásnak nem fog engedni akkor, amikor a választások időpontjáról kell dönteni. Vučić hozzátette, amikor az ország kilábal a járványhelyzetből, ismét egyeztetni fog minden olyan párttal, politikai szerveződéssel, polgárok csoportjával, amely részt szeretne venni a következő megmérettetésen.

A választások dátumával kapcsolatos vitába beszállt az ellenzék egy része is. Miroslav Aleksić, a Szövetség Szerbiáért koalíció részét képező Vuk Jeremić vezette Néppárt alelnöke úgy fogalmazott, amennyiben várnának őszig a választásokkal, megtörténhetne, hogy ez a szervezet felülbírálná korábbi, bojkottról szóló álláspontját, és mégis részt venne a szavazáson. Közölte, hogy az eddigiekben nem voltak megbeszélések a koalíción belül erről a kérdésről. Borko Stefanović, a Dragan Đilas vezette Szabadság és Igazságosság Pártjának elnökhelyettese elutasította a választásokon való részvételről szóló információkat, mondván, ezeket a rezsimhű média terjeszti, mindenről közösen fognak majd dönteni a koalíción belül.

A Liberális Demokrata Párt, mely korábban jelezte, hogy listát állítana a választásokra, elítélte közleményben a szavazás időpontjával kapcsolatos találgatásokat. Úgy fogalmaztak, miközben mindenki a koronavírus leküzdésével foglalkozik, az egészségügyi dolgozók éjt nappallá téve küzdenek a járvány ellen, a családok szeretteikért aggódnak, egyszerűen megengedhetetlen és felelőtlen a voksolás idejéről spekulálni.