2024. április 19., péntek

Történelemből ötös

Három csapat képviselte Vajdaságot a Határtalanul középiskolai vetélkedőn

Pénteken délután tartották meg a Határtalanul! középiskolai vetélkedőt. A járványügyi helyzet miatt a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága online formában szervezte meg az idei megmérettetést.

A versenyt 2019 októberében hirdették meg, amelybe több mint 75 000 anyaországi és határon túli magyar diák kapcsolódott be. Az első fordulóban a csapatok harminc napon át online teszteket töltöttek ki, amelyek irodalmi, történelmi, földrajzi és nemzetpolitikai kérdésekből álltak. A továbbjutók a középdöntőkben mérték össze tudásukat. A pénteki döntőben 20 csapat –  11 határon túli és 9 anyaországi – mérettetett meg. A feladatuk az volt, hogy olyan kisvideót, rajzot, festményt készítsenek, amely a nemzeti összetartozást fejezi ki. Emellett tesztfeladatokat is kaptak. A döntőt a Határtalanul program YouTube-csatornáján élőben is lehetett követni. A szervezők kísérőprogramokkal is készültek, például Lackfi János író és Orbán Bori népdalénekes is fellépett.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium csapata holtversenyben harmadik helyezést ért el. Ezzel kapcsolatban osztályfőnökük, dr. Ripcó Sípos Elvira elmesélte, hogy a diákok októberben a Határtalanul diákutaztatási program jóvoltából Kalocsán jártak. Ezt követően az interneten találtak rá a vetélkedő felhívására, amely felkeltette az érdeklődésüket, tehát bejelentkeztek a megmérettetésre.

– Az elődöntőben jól szerepeltek, ezért január 15-én bejutottak a középdöntőbe. A középdöntőt Zentán szervezték meg. A vetélkedő a Trianon 100. évfordulójához kapcsolódik. Az 1M osztály vett részt a versenyen, és az EgyemBTGK nevet választották. A diákokat egy éve ismerem. Mindannyian részt vettek a felvételi-felkészítő órákon, és sikerült bejutniuk a matematika tagozatra. Nemcsak jó matematikusok, hanem történelemből is ügyesek. A vetélkedőn nemcsak történelmi feladatok voltak, hanem a magyar irodalommal kapcsolatos kérdések is. A középdöntő is nagyon érdekes volt. A diákok izgalmas feladatokat kaptak. Volt Activity és versmondás is. Nagyon ügyesen válaszoltak a kérdésekre. A döntőre is kaptak feladatokat, hiszen kollázst és bemutatkozóvideót is kellett készíteniük. Voltak villámkérések is. A diákok kiválasztották azt az öt tanulót, aki válaszolni fog ezekre. A döntőben a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csapatában húsz tanuló vett részt, és holtversenyben harmadikak lettek – tudtuk meg az osztályfőnöktől.

Rajtuk kívül Vajdaságot az adai Műszaki Iskola két csapata is képviselte. Gilice Hilda igazgatónő elmondta, hogy az intézmény 2012 óta részt vesz a Határtalanul programban. Amikor megjelent a verseny felhívása, tájékoztatták a diákjaikat.

– Két csapat jelentkezett, a II-2 osztály, a CNC technikusok, valamint a IV-3 osztály, a számítógép-elektrotechnikusok. A középdöntőből bejutottak a döntőbe, amelyet pénteken online tartottak meg. A tanulóknál a felkészülés jelentett problémát, mivel nem tudtak találkozni. Ezeket a kihívásokat sikerült áthidalniuk. Nagyon szép bemutatkozófilmet, fotókollázst állítottak össze, és az adott feladatokat is közösen meg tudták oldani. Az osztályfőnökök is sokat segítettek a felkészülésben. A II-2 osztály 8. helyen végzett, a IV-3 osztály pedig 11. helyezést ért el. Nagyon büszkék vagyunk rájuk – emelte ki az igazgatónő.

A Határtalanul középiskolai vetélkedő döntőjébe jutott csapatok 100 ezer forinttal és értékes ajándékokkal gazdagodtak. Az első helyezett elvihette az 1 millió forintos fődíjat.