2024. április 25., csütörtök

Próbazáróvizsga fennakadásokkal

Az oktatásügyi miniszter szerint a diákok jól teljesítettek

Pénteken töltötték ki a nyolcadikosok az online próbazáróvizsga utolsó tesztjét. A kombinált teszt feladatait öt tantárgyból, kémiából, fizikából, biológiából, földrajzból és történelemből állították össze.  Azok a diákok, akiknek otthon nincs internethozzáférésük vagy megfelelő technikai eszközeik, pénteken megkapták az iskoláktól mindhárom tesztet nyomtatott formában. Az oktatásügyi minisztérium adatai szerint péntek délig a végzősök több mint fele megoldotta a tesztet a mojaucionica.gov.rs platformon.

Illusztráció: pixabay.com

Illusztráció: pixabay.com

Szerdán az anyanyelvi teszttel kezdődött a próbazáróvizsga, amelyet 64.078 nyolcadikosnak sikerült kitöltenie. Másnap további  790 diák oldotta meg az anyanyelvi feladatokat a matematikával együtt, mivel nem kapták meg idejében a minisztérium által ajándékozott tableteket. Ennek köszönhetően a végzősök 98 százaléka oldotta meg a tesztet. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter elmondta, hogy anyanyelvből a diákok nagyon jó eredményt értek el, és a nemzeti kisebbségek is jól teljesítettek.

Csütörtökön a matematika próbatesztet 60.330 tanulónak sikerült kitöltenie, azaz a nyolcadikosok 88 százalékának. A diákok matematikából átlag 12,91 pontot értek el. Azok a tanulók, akik az internethozzáférés és a platform hibái miatt nem tudták megoldani a feladatokat, pénteken 8 és 16 óra között is kitölthették azokat.

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, szerdán, az anyanyelvi teszt megoldása közben a nyolcadikosok fennakadásokat tapasztaltak a mojaucionica.gov.rs platformon. Az oktatásügyi minisztérium ekkor úgy döntött, hogy a próbazáróvizsga mindhárom napján 21.30-ig meghosszabbítja a tesztek elérhetőségét. A diákok 21.30 után ismét bejelentkezhettek a platformra, hogy megnézzék a megoldásokat.

Az egyik általunk megkérdezett diák szerint a magyar nyelv és irodalom, valamint a kombinált teszt is könnyű volt. A matematikafeladatokat egy kicsit nehezebbnek találta. Szerinte a platformot a reggeli órákban zökkenőmentesen lehetett használni, de délután nagyon nehezen lehetett belépni. A szóban forgó tanuló más hibákat is tapasztalt, hiszen a rendszer szerdán este nem írta ki az anyanyelvi teszten elért pontszámát, viszont másnap ez már lehetővé vált.

Az egyik szülő elmondása szerint a kombinált tesztet a gyermeke nem találta nehéznek. A mojaucionica.gov.rs platformon pénteken nem tapasztalt semmilyen fennakadást.

Mindhárom teszt elemzését szombaton tekinthették meg az RTS 3 csatornáján 12 és 14.30 között.