2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Tizenkilenc új fertőzött

Moholon az Idősek otthonában a foglalkoztatottak karanténba kényszerültek a fertőzés miatt – A tartomány néhány nap múlva 17 ezer csomagot oszt szét a kisebb jövedelemmel rendelkező egészség

Tovább csökken a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma Vajdasában, az utóbbi 24 órában 19 új esetet jegyeztek. A 239 teszt eredménye 19 esetben lett pozitív, a betegek többsége verseci.

Igor Mirović tartományi kormányfő szerint ezek az eredmények kivételesen jók, ha összevetjük őket az ország más részeivel.

– Vajdaság területén eddig összesen 7190 tesztelést végeztek el, ebből 656 esetben igazolódott be a gyanú. Tegnap 239 tesztből 19 lett pozitív. Folytatódik a megbetegedések folyamatos csökkenése. A Vajdasági Klinikai Központból (VKK) 150 beteget bocsátottak el, tegnap 9-et. Pancsován eddig összesen 170 páciens hagyhatta el a kórházat. Március 6-ától máig 18-an hunytak el a VKK-ban – mondta Mirović a tartományi válságtörzs sajtótájékoztatóján, majd ezúttal is megköszönte az egészségügyi dolgozóknak fáradozásukat, önfeláldozásukat, a fegyelmezett polgároknak és a szociális-védelemben dolgozóknak a türelmet.

Mint mondta, Vajdaságban 92 szociális-védelmi otthon van, amelyek 11 389 lakót és foglalkoztatottat ölelnek fel, közülük pedig két személy fertőződött meg. Moholon az Idősek otthonában a foglalkoztatottak karanténba kényszerültek a fertőzés miatt, míg Újvidéken, Veterniken, Palánkán és Verbászon megelőzésként kerültek karanténba.

Mirović bejelentette, hogy a tartomány támogatása jeléül néhány nap múlva 17 ezer csomagot oszt szét a kisebb jövedelemmel rendelkező egészségügyi dolgozók között, melyekben alapvető élelmiszer és higiéniai szerek lesznek.   

Zoran Gojković egészségügyi titkár bejelentette, hogy a VKK-ban foglalkoztatott  két egészségügyi nővér is megfertőződött, de nem a kórház területén fertőződtek meg.

Gojković szerint a tartományban összesen 87 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, ezek közül 28-an Vajdaságon kívüli városban dolgoznak, 18-an pedig magán egészségügyi intézményben alkalmazottak. 

Elhangzott az is, hogy Nagybecskereken császármetszéssel szült egy koronavírussal fertőzőtt nő, de a baba és fiatal anyukája is jól érzik magukat. Ez volt a második eset Vajdaságban, hogy koronavírusos terhes nő egészséges gyermeknek adott életet.

Jelenleg Vajdaságban 67 szabad lélegeztető-berendezés van, és hét van alkalmazásban .