2024. április 20., szombat

A Nyugat-Balkánon Szerbia fordít legtöbbet katonai célokra

A tavalyi év folyamán a nyugat-balkáni országok közül Szerbia fordított legtöbbet katonai célokra – erre mutatnak rá a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Stockholm International Peace Research Institute - SIPRI) adatai, közölte a Szabad Európa Rádió.

A katonai kiadások Szerbiában tavaly 1,14 milliárd dollárra rúgtak, ami a 2018-ashoz viszonyítva 326 millió dolláros, azaz 43 százalékos növekedést jelent, állapítja meg a SIPRI.

Ezzel a tavalyi ugrásszerű növekedéssel Szerbia felsorakozott Horvátország mellé, amely katonai kiadásait tekintve 2018-ban listavezető volt a nyugat-balkáni országok között. A SIPRI kimutatása szerint a 2018-hoz viszonyított, megnövekedett katonai büdzsét produkáló országok között Szerbia az előkelő 5. helyre tornázta fel magát.

A régió országai közül valamennyiben növelték a katonai célú kiválasztást a 2018-oshoz viszonyítva, de az összeget tekintve Szerbia és Horvátország élen járnak, mindkét ország kb. 1 milliárd dollárt áldozott katonai célokra 2019-ben. Albánia 198 millió dollárt, Bosznia és Hercegovina 183, Észak-Macedónia – mely ettől az évtől NATO-tag –, 151, Montenegró 89,3, Koszovó 65,7 millió dollárt költött katonai célokra. A SIPRI megjegyzi, hogy kiugró eredményt csupán Szerbia mutat, az ország az utóbbi években jelentősen fegyverkezett és leginkább Oroszországra támaszkodott.  

Világviszonylatban tavaly 3,6 százalékkal nőtt a katonai célokra való kiválasztás az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az 1917 milliárd dolláros összkiadás legmagasabb 1988 óta. A SIPRI kimutatása szerint a legnagyobb katonai kiadásokat az Egyesült Államok, Kína, India, Oroszország és Szaud-Arábia jegyzi.