2024. április 23., kedd

Felnézést kér

Fehér galambok és léggömbök emelkedtek a magasba, miközben gyermekkórus dicsőítő dalt énekelt. Éppen fél évtizede. Sokan emlékeznek még rá. Persze csak Türkmenisztán fővárosában, Aşgabatban, ahol akkor avatták föl az elnök első aranyozott szobrát.

A művész nem aprózta el, hiszen 21 méter magas alkotással rukkolt elő, amely lovon ábrázolja Gurbanguli Berdimuhamedovot. Az államfő nem vett részt a látványos programban, mert – miként egyik ünnepi szónok megjegyezte – „éjt nappallá téve dolgozik” népe dicsőségéért. Így hát meg is érdemli, hogy még szobor formájában is felnézzenek rá. 

A lakosság pedig ezt akkor úgy hálálta meg, legalábbis a hatóságok szerint, hogy szobrot kért vezetőjének. Az érintett, akit külföldön inkább diktátornak tartanak, erre úgy reagált, hogy hallgat honfitársai véleményére és akaratuknak megfelelően jár el.

Hivatali elődje, a 2006-ban elhunyt Szaparmurat Nyijazov sem tiltakozott a hasonló népi kezdeményezések ellen, és lett is temérdek aranyozott szobra. Halála után Berdimuhamedov visszanyeste az addigi személyi kultuszt, amiből sokan arra következtettek: szakít a diktatórikus berendezkedéssel a világ egyik legzárkózottabb országában.

Csakhogy nem ez történt. Berdimuhamedov ugyanolyan vasmarokkal irányítja az alig hatmillió lakosú szegény közép-ázsiai országot, mint ahogy Nyijazov tette.

Az új vezető fokozatosan változtatta meg viselkedését: előbb csak épületek sokaságának homlokzatára tűzette ki a portréját, az előd szobrait pedig a sajátjaira cserélte le, majd következett az aranyozott emlékmű.

Vonzalma a nemesfém iránt azóta sem lanyhult. Ezt rendszerint demonstrálja is, 2018-ban igen sajátos módon járt el: a kormányülésen mosolyogva súlyzózott egy aranyozott rúddal, a produkciót pedig a miniszterei állva és tapsolva ünnepelték. Lova is aranyszínű, ráadásul a térség, vagyis Közép-Ázsia leghíresebb fajtájából való.

A lóversenyzésben és a katonák kiképzésében is jó, de a zenélésben, éneklésben még jobb, a ralibajnokságban meg talán a legjobb.

Az eredetileg fogorvos Berdimuhamedov ezt 2018-ban be is bizonyította, amikor „véletlenül” beugrott egy nemzetközi raliverseny országos előválogatójára, és BMW sportkocsijával – nagy meglepetésre – fölényes győzelmet aratott.

Természetesen fehér járművével, mivel szerinte ez a szín szerencsét hoz. E meggyőződésből kiindulva – a hófehér palotában lakó elnök – már 2015-ben megtiltotta a fekete autók importját, 2018-tól pedig az ilyen színű járművek közlekedését is a fővárosban. A legújabb ötlete alapján az év elejétől a negyven évnél idősebb hivatalnokoknak és közalkalmazottaknak ősz hajat kell viselniük nyilvános helyen. Akinek még nincs ilyenje, köteles átfesteni a természetes haját.

Persze biciklistaként, sőt történészként is népszerű, mi több eredményes. Már ötvennél több könyvet is írt, s az ezekben megfogalmazott útmutatásait a gyakorlatban is követni kell.

Több más területen is ért már el szép sikereket. Talán még focizni is (jól) tud. És még az is elképzelhető, hogy hamarosan megjelenik majd valamelyik meccsen, hiszen – egy hónap kihagyás után – múlt vasárnap folytatódott a türkmenisztáni labdarúgó-bajnokság, amelynek összecsapásait nézők előtt rendezik. Az egész világon ritka kivételes helyszínek egyikeként.

A kényszerszünetet a sportági szövetség ugyan nem indokolta, de elképzelhető, hogy a leálláshoz köze lehetett az új típusú koronavírus okozta járványnak.

A volt szovjet tagköztársaságból hivatalosan ugyan nem jelentettek egyetlen megbetegedést sem, de ki tudja, mi az igazság. A szomszédos Iránban ugyanis óriási a baj, és talán mégiscsak áttévedt egy két kósza vírus. Sajtóhírek szerint igen, s már előfordult, hogy Türkmenisztánban többen is megfertőződtek, ám erről (hivatalosan) tilos bármit közölni.

Sőt állami rendelettel betiltották még a koronavírus szó használatát, miként a védőmaszkok viselését is. A száműzött kifejezést nem használhatja az állami média, és az utcán sem szabad kimondani. Aki közterületen járványról beszél, letartóztatják, miként azt is, aki védőmaszkot visel. Az ilyen viselkedés ugyanis rontja az országról – a külföld számára – kialakított kedvező képet.

A félelmetes szó eltűnt az egészségügyi információs füzetekből is, amelyeket iskolákban, kórházakban és munkahelyeken osztogattak.

Bár hivatalosan tudomást sem vesznek a vírusról, a hatóságok mégis komoly megelőző-korlátozó intézkedéseket, ellenőrzéseket vezettek be, egy városban pedig még karanténzónát is kialakítottak. Berdimuhamedov ráadásul márciusban egy kormányülésen a szíriai rutafű (Peganum harmala) pozitív hatásairól beszélt. A koronavírus okozta betegséget ugyan nem ejtette ki a száján, azt azért elmondta: a növényt meggyújtva ki lehet füstölni minden helyiséget, s ezzel megakadályozható a fertőző betegségek terjedése. Ajánlására most „átfüstölik” az állami intézményeket is.

Az elnök a népe egészségét egyéb módon is oltalmazná, javítaná: így 2021-től szombatonként és vasárnaponként a bárokon és az éttermeken kívül mindenhol tilos lesz alkoholt árulni, 2025-től pedig dohánymentes országot ígért.