2024. április 25., csütörtök

Egy jegy alapján is le lehet zárni a második félévet

Módosították az osztályzással kapcsolatos szabályzatot

Az Oktatási Minisztérium döntése alapján az álatlános és középiskolákban egy osztályzat is elegendő lesz ahhoz, hogy a tanárok lezárják a második félévet. Az osztályzásra vonatkozó szabályzat módosítása ugyanis a továbbiakban nem határozza meg az év végi minősítéshez szükséges minimális jegyszámot.

Illusztráció: pixabay.com

A tanárok a tudásfelmérők mellett minősíthetik a tanulók szorgalmát és az elvégzett házi feladatokat is (Illusztráció: pixabay.com)

Mint ismeretes, a módosítások bevezetése előtt a szabályzat pontosan rendelkezett arról, hogy mennyi jegy szükséges a félévi osztályzat meghatározásához. A jelen helyzetben viszont kénytelenek eltekinteni a korábban érvényben levő módszerektől – mondta Dušan Kićović oktatási államtitkár.

Az illetékes minisztérium szakemberei szerint az új határozatot a tanév zavartalan lezárása érdekében hozták meg. A tárca szerint egyébként a tanulók többsége még a rendkívüli helyzet bevezetése előtt legalább egy osztályzatot kapott, az online aktivitások nyomán pedig kaphatnak még minimum egyet a diákok. A módosításra azért volt szükség, mert a távoktatás bevezetésével változtattak az osztályzási módon is.

Az illetékesek szerint anyanyelvből és matematikából továbbra sincs szükség a módosítás alkalmazására, hisz a diákok napi szinten hallgatják ezeket a tantárgyakat és rendszeresen végzik a feladatokat. A probléma a heti egy óraszámú tantárgyak esetében merülhetett fel, ám a szabályzat módosítása ezt is kiküszöbölte.

A minisztérium munkatársai kiemelték, hogy a tanárok a tudásfelmérők mellett minősíthetik a tanulók szorgalmát és az elvégzett házi feladatokat is.