2024. április 25., csütörtök

Ismét divat a kertészkedés

Az a kisgazda járt jól, aki visszafogta a termelését

Az internet világa számtalan unaloműző lehetősséggel szolgál azok számára, akik a koronavírus-járvány idején kénytelenek otthonukban tartózkodni. A kényszerből felszabadult rengeteg időt a legtöbben igyekeznek minél inkább a javukra fordítani, és azzal foglalkozni, amivel az eddigiek során nemigen volt lehetőségük. Az egyik ilyen igen hasznos program a kertészkedés, azon belül is a virágültetés, hisz kinek ne okozna örömet egy-egy szép palánta színpompás fejlődése.

A tavasz egyébként is a virágültetés időszaka, akinek nincs kertje vagy lakásban él, az az erkélyeken vagy az ablakpárkányon is kialakíthat magának egy kicsi és szemet gyönyörködtető oázist. A petúnia, a büdöske, a mézvirág, a sziklakerti virágok, a muskátli, a verbéna a legkeresettebbek ebben az időszakban. Riportunk készítésekor arra voltunk kíváncsiak, mekkora most a vásárlói igény ezekre a virágokra, és milyen módon zajlik az értékesítésük. Gulyás Attila a szabadkai Gulyás-kertészet képviseletében elmondta, hogy az egy cserépbe vegyesen ültetett virágfajtákat vásárolják nála leginkább a hobbikertészek.

– Egy cserépbe három különböző virágot teszünk, ez most nagyon kelendő, akárcsak a muskátli.

A piacok bezárása óta házhoz szállítással foglalkozunk, vagy otthonunkban fogadjuk a vásárlókat. A vásárlókkal igyekszünk középutat találni az adásvételt illetően, mert nem mindig kifizetődő messzire szállítani 1–2 cserepet, és időigényes is. Amikor híre ment a szigorítások bevezetésének, akkor elhatároztuk, hogy nem szaporítunk több növényt, hanem csak a meglévőket neveltük. Most ezeket ültettük át cserépbe és áruljuk őket. Utólag visszagondolva, lehet, hogy ez nem volt jó döntés, mert nagyon keresettek most a virágok. Ezt nem láthattuk előre – magyarázta Gulyás Attila
Az Újfalu helyi közösségben található Gulyás-kertészetben salátaféléket és fűszernövényeket is nevelnek. Azok házi értékestése sokkal nehezebb ebben az időszakban.

– Egy háztartás 1–2 fej salátát vásárol, az éttermek pedig ennek sokszorosát, azok azonban most zárva vannak. Kevesen tudják, hogy természetes növényvédő szereket használunk, ami egy újabb érv amellett, hogy bennünket válasszanak a vásárlók. Árulunk vajsalátát, piros és zöld fodros salátát, római salátát, batáviát, madársalátát, petrezselymet, kaprot, spenótot, metélőhagymát, kakukkfüvet, mentát, tárkonyt, koriandert, francia petrezselymet, mángoldot, zellert. Nagy a kínálatunk, de a vásárlók száma nem akkora, mint korábban volt. A palánták iránt viszont nagyobb a kereslet. A lakosság paradicsomot ültet, szépítik a kerteket, az udvarokat. Úgy fest, hogy nem fogunk bajban lenni a virággal, el fog fogyni mind. Szerintem ez egyrészt a hosszú hétvégének, másrészt a közösségi médiának köszönhető, rengeteg új ember ismer meg minket, mert folyamatosan friss képeket töltünk fel a kínálatunkból. A Facebook-oldalunkat másfél éve hoztam létre, a kezdetekben nem volt akkora rajta az érdeklődés mint most. A jelenlegi jó tapasztalatok után pedig továbbra is működtetni fogjuk az oldalt – nyilatkozta Gulyás Attila.

A lobhullatók és az örökzöldek ültetése sem fejeződött még be, állítja a szabadkai Barát Szilveszter, a Barát-kertészet tulajdonosa.
– Az emberek igyekeznek beszerezni most a tuja és fenyőféléket, az oltott lombhullató fákat. A szezon hamarosan a végéhez közeleg, ami után megnő az ültetés kockázata. Egyre inkább erősödik az egynyári virágok forgalma is. A begóniák és más balkonnövények vásárlása is előtérbe kerül a vásárlóimnál. Az árvácska, a százszorszép, a törökszegfű is kelendő, főként azok körében, akik nem tudnak sok pénzt áldozni a kertjük szépítésére. Ezek a virágok olcsóbban, és egész júniusig díszítik az udvarokat. Egyre többet hallom, hogy arra panaszkodnak az emberek, miszerint visszafogott a vásárlási igény a kialakult helyzet miatt, azonban azt tapasztalom, hogy a lakosok most ráérnek otthon kertészkedni, hisz muszáj eltölteni valamivel az idejüket. Ez egy nagyon jó dolog, hisz a természetben tevékenykedni igen egészséges és felemelő érzés a léleknek. Jó a kertben megmozgatni az izmokat, kikecmeregni a téli depressziós hangulatból – magyarázta Barát Szilveszter, akinek korábban a piacon keltek el a virágai, most azonban a közösségi médián keresztül zajlik az eladás.

– Ismerősök, szomszédok, barátok ajánlják egymásnak az elérhetőségünket, így könnyen megtalálnak bennünket a vásárlók. Előkaparják a régi névjegykártyánkat és valahogy feltalálják magukat. Ennek nagyon örülünk, hisz ez azt jelenti, hogy a rosszban valami jó is akad. Korábban gondolkodtam azon, hogy beindítok egy weboldalt, de ez háttérbe szorult, mert a közösségi médián keresztül sokan megtalálnak. Házhoz szállítással is foglalkozunk, de a legtöbbször inkább eljönnek hozzánk a virágért. Ez mindig megbeszélés kérdése, mert néha nincs időm kiszállítani, úgyhogy igyekszünk igazodni egymáshoz a vásárlókkal. Ebben a helyzetben mindannyian megértőek vagyunk. Nem félek attól, hogy megmarad a virágom, nem ültettem túl sokat idén. Nem szándékosan tettem ezt, mert nem tudhattam, hogy ilyen lesz a helyzet, egyszerűen így alakult. A visszafogott termelésnek köszönhetően elég optimista vagyok az eladással kapcsolatban, jól jártam. Akik viszont tartották a termelési tervet, gondolkodnak, hogy mihez kezdjenek. A minap beszéltem egy kertész ismerősömmel, aki elmondta, hogy nem tudja, adjon-e tápot a már meglévő növényeknek, átültesse-e őket, mert hatalmas mennyiséggel rendelkezik. Különösen a fólia alatt nevelt növényeket nehéz most kezelni, mert azok gyorsan elnyúlnak. Édesapámtól még annak idején úgy tanultam, hogy amint lehet, ki kell ültetni őket a szabad ég alá. A hagyományos ültetési szokásnak köszönhetően egész nyárra megtarthatom a növényeket, ha arra szükség mutatkozik – részletezte Barát Szilveszter.
A cserepes és az ültetni való virágok elkelnek ugyan, a vágott virágot azonban igencsak nehéz interneten keresztül hirdetni és eladni, amíg friss. Korábban a piacokon tudták értékesíteni őket az eladók, most pedig a bezárt piacok melletti rögtönzött pultokról, kombik és autók csomagtartóiból árusítják a szemfüles vásárlóknak. A másik értékesítési mód a Szabadkán megszervezett Garden Flora elnevezésű tavaszi regionális virágkiállítás és vásár volt, melynek szervezője Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke. Lapunknak elmondta, hogy készenlétben vannak a rendezvény megszervezésére, amennyiben lehetőség nyílik rá.

– Ha a kormány olyan döntést hoz, amely lehetővé teszi a rendezvény megszervezését, akkor két nap alatt össze tudunk hozni elegendő számú termelőt a kiállításhoz. Az önkormányzati engedélyt már megkaptuk, a termelők pedig tele vannak virággal. Az is előfordulhat, hogy egy másik időpontra csúsztatjuk a vásárt. A virágtermelőket is érinti a világjárvány, hisz az őszi ünnepek óta nemigazán lehetett jelentősebb bevételük, esetleg talán a karácsonyi időszakban. A fóliákban nevelt növényeket ki kellett nevelni, ami nagy befektetés volt a számukra, ezért elmondhatjuk, hogy a virágtermelés legköltségesebb időszakán vannak túl. Most kellett volna az első jövedelemhez jutniuk. A vásárlók már ilyenkor csipegetnek a választékból, kertészkednek otthonaikban. Kétségkívül a hónapos retket és a salátát a legnehezebb eladni most ilyen körülmények között. A kormány különböző vállalkozóknak ad támogatást, de az önálló termelők, akik nem támaszkodtak semmilyen támogatási rendszerre, ki fognak maradni belőle, és őket fogja érni a legnagyobb csapás. Remélem, sikerül majd valahogy segíteni a kisgazdákon. Látom, hogy visszavonultak az emberek a kertjeikbe, pázsitot ápolnak, ültetnek, ágyásokat készítenek. Tehát segítenek egymásnak az emberek, a virágok pedig lelki nyugalmat adnak nekünk ebben a nehéz időszakban – mondta Kiss Árpád.