2024. április 25., csütörtök

Enyhülnek a járványügyi intézkedések

Öt zentai polgár fertőződött meg koronavírussal, őket azonban nem helyben kezelik

A rendkívüli helyzetek zentai törzskarának munkájáról és a község területén jelenleg tapasztalható járványügyi helyzetről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere. Köszönetét fejezte ki a zentai polgároknak, akik betartották a korlátozó intézkedéseket, az egészségügyi dolgozóknak, akik helytálltak az egészségügy átszervezésével járó megpróbáltatások közepette, lehetővé téve ezzel a zavartalan egészségügyi ellátás megvalósítását, illetve az önkénteseknek, akik segítőkészségének köszönhetően a község önkormányzata teljesíteni tudta polgárok iránti kötelezettségeit. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban a vírus aktivitása csökkent, és hogy ebből kifolyólag országosan enyhítettek a korlátozó rendelkezéseken.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

– A könnyítések a mi községünket is érintik. A temetők minden munkanapon 7-től 17 óráig látogathatók, ennek a hétnek a keddjétől kezdve pedig a piacok és az elárusítóhelyek is működhetnek, természetesen a megfelelő óvintézkedések betartásával. A piac fertőtlenítése naponta megtörténik, az elárusítók megfelelő védőfelszereléssel kínálják a portékájukat, a piaci őrök pedig a vásárlókat is megkérik a maszk és a kesztyű használatára. Az üzleteink munkanapokon reggel 7-től 17 óráig dolgozhatnak, azzal, hogy pénteken reggel 4 és 7 óra között a nyugdíjasok, 8-tól pedig a többi vásárló számára tarthatnak nyitva. A kisiparos vállalkozások is működhetnek, kivéve azokat, amelyeknek a tevékenysége személyes kontaktust kíván, így például a fodrászatok vagy az edzőtermek továbbra sem nyithatnak ki. A vendéglátóipari objektumok továbbra is csak kiszállítást végezhetnek. A 65 évnél idősebb polgárok a péntek hajnali bevásárláson kívül kedden, pénteken és vasárnap 18 órától hajnali 1-ig elhagyhatják a lakhelyüket, összesen 30 percre és legfeljebb 600 méterre – magyarázta Czegledi Rudolf.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is fontos megtartani a megfelelő fizikai távolságot egymástól, kerülni kell a csoportosulásokat, és rendszeresen használni kell a védőmaszkokat és a gumikesztyűket. Mint mondta, mivel a vírusra jelenleg nem létezik gyógyszer, ezekkel a megelőző intézkedésekkel tudjuk a járvány terjedését megállítani. Hozzátette, hogy a májusi vásár biztosan el fog maradni, a júniusi pedig a járványügyi helyzet alakulásától függ.

A zentai telefonos információs központról elmondta, hogy az március 17-étől folyamatosan működik, napi 30–160 hívással. A hívások során a polgárok közérdekű információk iránt érdeklődnek, illetve a segítségnyújtás iránti igényüket jelzik.

A polgármester elmondta azt is, hogy a fertőtlenítőszerek újratöltésére minden hétfőn és csütörtökön lehetőség van a helyi közösségekben 9 és 13 óra között, és hogy a város területén mintegy 50 helyre helyeztek ki kézfertőtlenítőket. A 65 évnél idősebb kisnyugdíjasok és szociális segélyre jogosultak számára mintegy 3500 csomagot kézbesítettek, ugyanakkor vannak olyan személyek, akiket még nem találtak meg. Az ő rokonságukat arra kérik, hogy jelezzék az illető tartózkodási helyét, hogy a csomagosztási akció május elsejéig befejeződhessen.

A polgármester ezután kitért arra is, hogy hány fertőzöttet regisztráltak a község területén.

– A községi válságtörzs feladatai közé nem tartozik a járványügyi, egészségügyi helyzetről való tájékoztatás, erről szigorú utasítást kaptunk. Zentán eddig 5 koronavírusos fertőzést állapítottak meg, őket nem Zentán kezelik. A környezetük megfigyelése folyamatosan megtörtént. Az elmúlt több mint két hétben új fertőzöttet nem találtak, tehát valószínűleg egy elszigetelt fertőzési gócpontról lehetett szó – fogalmazott Czegledi Rudolf.

Újságírói kérdésre hozzátette, hogy a zentai fertőzöttek közül senki nincs súlyosabb állapotban, és mivel régi esetekről van szó, valószínűsíthető, hogy egy részük már meg is gyógyult. Szintén újságírói kérdésre a házi ápolásról is szólt néhány szót. Mint mondta, a kijárási tilalom bevezetése óta a házi ápolás folyamatos.

– Kezdetben 30 személy látogatta rendszeresen a betegeket, fontos volt, hogy az ő mozgásukat a rendőrség ne korlátozza. Jelenleg a napi kérvények száma 150 felett van. Ilyen módon a hosszú hétvégéken a betegápolás és a rokonlátogatás is megoldható, tehát az idős személyek ellátása maximálisan biztosított – tette hozzá Zenta község polgármestere.