2024. április 20., szombat

Múzeumlátogatás virtuálisan

Az óbecsei Népkönyvtárban a jövő héttől lehet könyvet kölcsönözni

Bár a Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium javaslata szerint szerdától – a szükséges óvintézkedések betartása mellett – ismét megnyithattak volna a könyvtárak és a múzeumok is, az óbecsei Városi Múzeumban csak végszükség esetén, a Népkönyvtárban pedig egyelőre egyáltalán nem fogadnak még látogatókat.

Remélhetőleg a jövő héten a könyvtár is nyitva tart (Fehér Rózsa felvétele)

Remélhetőleg a jövő héten a könyvtár is nyitva tart (Fehér Rózsa felvétele)

A Városi Múzeumban azonban az elmúlt hetekben sem állt le az élet, ők online tartalmakat kínáltak az érdeklődőknek.
– A minisztérium javaslatára most már személyesen is fogadjuk szükség esetén a látogatókat, de csak korlátozott számban. Arra kérünk mindenkit, hogy ha lehet, inkább online vegyék fel velünk a kapcsolatot. A dolgozóink biztonsága érdekében továbbra is ügyeleti rendszerben tartunk nyitva, és aki teheti, otthonról dolgozik továbbra is. A tervezett kiállításainkat elhalasztottuk, most elsősorban adminisztratív és digitalizációs munkákat végzünk, a muzeológusaink pedig ugyan korlátozott körülmények között, de folytatják a kutatómunkát. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy online tartalmakat készítsünk, és így mutassuk be a gyűjteményünket és a helytörténeti érdekességeket a közönségnek, ami nagyon jó visszhangra talált: a sárga vízről készült rövid írásunkat például 28 ezren olvasták – tudtuk meg Tojzán Ákos igazgatótól.

Az óbecsei Népkönyvtár ajtaja egyelőre zárva van, a nyitás időpontjáról és a látogatás feltételeiről központi szakmai utasítást vár az intézmény. Lovas Djijanta igazgatónő reményei szerint hétfőn már ők is fogadnak majd látogatókat.