2024. március 29., péntek

Egy kis falu küzdelme a járványveszéllyel

A koronavírus terjedése miatt meghirdetett rendkívüli állapot okán példaértékű összefogás bontakozott ki Topolya község területén, így Bajsán is. A faluban közel negyven önkéntes jelentkezett az idős polgárok, rászorulók megsegítésére.

A helyi közösség koordinálásával a napokban kaphatták kézhez azokat a fertőtlenítőfolyadékkal megtöltött flakonokat, amelyeket a községi önkormányzat biztosított a polgároknak. Lackovics Károly tanácselnök hangsúlyozza, hogy Bajsa felkerült a fertőzött települések listájára, ezért fokozottan odafigyelnek a higiéniai előírásokra.

– A helyi közösség továbbra is végzi az eddigi feladatait, a közterek, a vízvezeték-hálózat karbantartását, a szemételszállítást. Bajsán egyébként a körülményekre való tekintettel elmondhatjuk, hogy a polgárok nagyon fegyelmezetten viselik a helyzetet. Rendbontásról, a szabályok súlyos megszegéséről nincs tudomásunk. A falu földművesei az engedélyek beszerzése után egész nap zavartalanul végzik a munkálatokat. Rajtuk kívül mást a kijárási tilalom idején nem lehet látni az utcákon – hangsúlyozta Lackovics, aki hozzátette, hogy Bajsán minden reggel fertőtlenítik a közösség által gyakrabban használt intézmények, közterek környékét.

– A helyi közösség, a piac, az egészségház, a posta, az üzletek környékét a reggeli órákban fertőtlenítjük. Már nagyon vártuk, hogy ismét benépesüljön a bajsai piac. Erre több hét után csütörtökön sor kerülhetett a rendkívüli helyzetek községi törzskara által hozott döntés értelmében – nyilatkozta Lackovics.
Plohl Edvin, a bajsai helyi közösség titkára, az önkéntes csapat koordinátora örömének adott hangot, hogy harminchét tettre kész polgár jelentkezett az idősebb lakosok ellátását biztosítani.

– Bajsán közel háromszáznegyven kisnyugdíjas polgár részesült a község segélycsomagjában, amelyet szintén az önkéntes csapat tagjai szállítottak ki. Mivel kiderült, hogy az előzetes listáról hiányoznak néhányan, ezért feltételezhetően a következő napokban a jogosultak létszáma némileg bővül. A fertőtlenítőszerek szétosztását több ütemben végezzük, a nyugdíjasok részére összehangoltuk a községi ajándékcsomag átnyújtásával, emellett a múlt héten 270-et kaptak kézhez a háztartások, ezen a héten további 347 flakon futott be a helyi közösségbe – nyilatkozta a falu titkára, aki felhívást is intézett a lakossághoz ezzel kapcsolatban.

– Minden igyekezetünk, a nyilvántartásba vett háztartások felkutatása ellenére megtörténhet, hogy valaki kimaradt, és nem kapott kézhez fertőtlenítőt. Arra kérjük azokat, akiknek erről tudomásuk van, illetve az érintetteket, hogy jelentkezzenek a helyi közösség vészhelyzet esetén is tárcsázható ügyeletes telefonszámán, a 060/721-0094-es elérhetőségen. Ez a szám egyébként munkaidőben mindazok számára él március 16-a óta, akik bármilyen okból segítségre szorulnak, vagy kérdésük van – tudhattuk meg Plohl Edvintől, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy a helyi közösség munkáját mennyiben módosítja az, hogy Bajsa immár felkerült a Covid-19-fertőzötteket nyilvántartó térképre.

– Bajsán nagyon fegyelmezetten betartották eddig is a polgárok az egészségügyi előírásokat, a védőfelszerelés használatát és a kötelező távolságot. Mint ahogy mindenhol, úgy nálunk is akad ez alól kivétel, de a nagy többségre ez nem jellemző – nyilatkozta, és elmondta azt is, hogy a faluban a Testvériség Művelődési Egyesület tagsága Kókity Erika koordinálásával fogott maszkvarrásba, ugyanakkor a gyógyszertárban is beszerezhető a védőalkalmatosság.
Bajsán egyébként mind ez idáig egy lakosról derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal, ő jelenleg Újvidéken tartózkodik gyógykezelésen. A családtagjainak a kivizsgálása folyamatban van, és rájuk is vonatkozik az ilyen esetben előírt karantén.