2024. március 28., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Megkezdődött a szúnyoglárvák irtása

A polgárok normális életkörülményeinek, valamint a lakosság egészségének érdekében a tartományi kormány Vajdaság egész területén elkezte a szúnyoglárvák elpusztítására irányuló intézkedéseket.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A tartományi kormány közleménye szerint Vajdaság hidrológiai rendszere, éghajlati jellemzői és földrajzi fekvése rendkívül kedvező régió a szúnyogok fejlődésének és tömeges megjelenésének. A szúnyogirtást az Újvidéki Mezőgazdasági Kar által végzett megfigyelések alapján, valamint a megállapított igényeknek megfelelően hajtják végre. A permetezés április közepétől szeptember végéig folyamatos.

A szúnyoglárvák permetezését egyrészt a levegőből, másrészt pedig a földön végzik a szúnyogok fejlődésre alkalmas területeken: a folyók mentén, holtvizeken, a tavakban, a védett területeken, valamint csatornákban és szennyvíztelepeken is. A szúnyoglárvák levegőből történő irtása biológiai vegyszerekkel történik, míg a talajon végzett permetezésre kémiai szereket használnak.

Vajdaság területén az év során többször megismétlik a műveletet, összesen 103 300 hektáron. A cél a szúnyogpopulációk csökkentése, illetve az általuk terjedő fertőző betegségek megakadályozása.

A Tartományi Urbanisztikai, Építészeti és Környezetvédelmi Titkárság, amely a szúnyogirtás végrehajtásáért felelős már az év elején levelet küldött Vajdaság önkormányzatainak annak érdekében, hogy időben el tudják indítani ezen intézkedéseket.